Parket en politie geven straks meer duidelijkheid over man met gasflessen in Brussel

Politie en parket geven pas rond 11 uur meer duidelijkheid over de man die gisteravond de omgeving van de Hallepoort in Brussel op stelten heeft gezet. De man was tegengehouden met twee gasflessen in zijn auto. Hij gedroeg zich ook verdacht. Maar uiteindelijk bleek het niet om een bom te gaan.

De buurt van de Hallepoort stond gisteravond in rep en roer nadat er in de vooravond een bestelwagen werd tegengehouden die door verschillende rode lichten was gereden op de Waterloolaan.

De bestuurder gedroeg zich verdacht en weigerde elke medewerking met de politie. Hij weigerde de koffer van zijn auto open te maken en hield vol dat er niets in zat. Toen bleek dat de man bekend stond als een geradicaliseerde moslim, gingen alle alarmbellen af en werd de buurt afgegrendeld.

De man werd namelijk in een terreurproces veroordeeld tot 5 jaar, waarvan een deel voorwaardelijk. Daarom neemt het gerecht nu de tijd om uit te zoeken of de man al dan niet slechte bedoelingen had.

Gasflessen

DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, kon de kofferbak van de bestelwagen openmaken en vond er twee gasflessen. Die waren niet met elkaar verbonden en er werd ook geen ontstekingsmechanisme gevonden. Achteraf is ook gebleken dat één van de flessen vol was en de andere leeg. Volgens het parket heeft de verdachte verklaard dat hij net gasflessen was gaan halen. Zijn verklaringen worden gecontroleerd.

Had de bestuurder meegewerkt met de politie, dan was het nooit zover gekomen, zei hoofdcommissaris Patrick Evenepoel van de zone Brussel Zuid achteraf, maar nu kon men geen enkel risico nemen.

Meest gelezen