Regisseur van show na Oscarblunder: "Boekhouders verstijfden"

Gary Natoli, een van de mannen die de Oscars in goede banen moesten leiden, kwam afgelopen zondag in het midden van de Oscarchaos terecht toen "La La Land" onterecht uitgeroepen werd tot winnaar in de categorie beste film. De boekhouders van PricewaterhouseCoopers "verstijfden" volgens hem toen het allemaal misliep.
Gary Natoli (met de headset) bekijkt de beruchte foute enveloppe

Het verhaal is intussen alom bekend. Warren Beatty en Faye Dunaway riepen "La La Land" per ongeluk tot winnaar uit, omdat ze de enveloppe met de winnaar van beste actrice meegekregen hadden. Het duurde ettelijke minuten voor de fout rechtgezet werd en "Moonlight" alsnog het beeldje voor beste film in ontvangst mocht nemen. Gary Natoli maakte het hele Oscardebacle mee vanop de eerste rij en heeft aan The Wrap verklaard dat de boekhouders van PwC helemaal "verstijfden" toen het allemaal misliep.

"Ik ben er zeker van dat het prachtige mensen zijn, maar ze waren gewoon niet geschikt voor de job. Je hebt iemand nodig die zelfzeker en niet bang is", zegt de ervaren regisseur van de show. 

Terugblik op chaotische vijf minuten

Maar waarom duurde het zo lang voor de juiste winnaar bekroond werd? Bij een fout moeten de twee boekhouders van PricewaterhouseCoopers, Brian Cullinan en Martha Ruiz, onmiddellijk ingrijpen. Zij zijn immers de enige twee mensen die de winnaars al op voorhand kennen. 

"Ik was aan de linkerkant van het podium samen met presentator Jimmy Kimmel op het moment dat "La La Land" uitgeroepen werd tot winnaar. We wachten nog ongeveer 10 seconden en al die tijd stond Martha maar enkele stappen van ons vandaan. Ze heeft op geen enkel moment mijn aandacht proberen te trekken. En zij moest nochtans de winnaars onthouden."

De regisseurs waren al alles in gereedheid aan het brengen voor het einde van de show, toen ze in de gaten kregen dat er iets niet juist was. "Ik hoorde in mijn headset dat Brian dacht dat het niet de juiste winnaar was. Ze vroegen of ik Martha's enveloppe kon checken. Dat was de eerste keer dat ik opving dat er iets mis was, misschien een minuut nadat Faye de foute winnaar had uitgeroepen."

"Ik snap de vertraging nog steeds niet"

Alsof het nog niet erg genoeg was, hadden Natoli en zijn collega naar eigen zeggen de dag voor de Oscaruitreiking een gesprek met boekhouder Brian Cullinan over het protocol dat gevolgd moet worden als er een foute winnaar aangekondigd wordt.

"Ik vertelde hem toen: "Als je de naam van de winnaar kent, moet je het niet met elkaar checken. Dan zet je de situatie onmiddellijk recht, het liefst voor de foute winnaar voor de microfoon komt."

Maar dat gebeurde niet. Meer nog: volgens Natoli weigerden de twee boekhouders op het podium te komen. "Een collega probeerde Brian op het podium te krijgen, maar hij wilde niet. En Martha wilde ook niet gaan. We moesten hen op het podium duwen, wat mij choqueerde. "

Uiteindelijk duurde het een paar ellenlange minuten voor de fout rechtgezet werd. "Ik snap de vertraging nog steeds niet. Brian zou het podium op gespurt moeten zijn. En Martha ook. We moesten zelf initiatief nemen - als we dat niet gedaan hadden, dan was de show misschien al off air voor het opgelost was."

2017 Invision

Bescherming

Uiteindelijk wijt Natoli het fiasco aan een samenloop van verschillende zaken. "We wisten dat Brian backstage foto's aan het maken was en niet aan het opletten was. We wisten dat ze niet echt geschikt waren voor de job. En het nieuwe design van de enveloppen veroorzaakte onduidelijkheid."

Als hij nu terugkijkt op die chaotische nacht is hij blij dat PwC de volledige verantwoordelijkheid genomen heeft voor de fout. Cullinan en Ruiz zijn voortaan ook persona non grata op de Oscars. De twee boekhouders krijgen momenteel ook bodyguards omdat ze doodsbedreigingen gekregen hebben via sociale media.

Meest gelezen