School in Californië verdient miljoenen dollars aan beursgang Snapchat

Een katholieke school in Californië verdient tientallen miljoenen dollars aan de beursgang van het sociaalnetwerk Snapchat. De privéschool was een van de eerste investeerders. Het stak "amper" 15.000 dollar in het bedrijf, maar dat is ondertussen dus op zijn zachtst gezegd positief uitgedraaid.

De ouders van de kinderen die op school zitten in Saint Francis High School kregen gisteren een brief. De directeur van de school vertelt het opmerkelijke verhaal van een investering van vijf jaar geleden die ondertussen "tot wasdom is gekomen".

Het verhaal begon vijf jaar geleden met Barry Eggers, een vader wiens twee kinderen Andrew en Natalie schoolgaan in Saint Francis. Op een dag merkte Barry op dat zijn kinderen gebiologeerd waren door een nieuwe app op hun smartphone. Het bleek om Snapchat te gaan, dat toen nog in zijn kinderschoenen stond.

$15.000

De uitvinders van Snapchat zaten toen nog op kot aan de universiteit van Stanford en van hun miljardenbusiness was nog geen sprake. Barry, werkzaam bij een investeringsfonds, zag een kans en besloot met zijn bedrijf 485.000 dollar te investeren, een van de eerste grote investeringen voor Snapchat.

Barry besloot om ook de school van zijn kinderen te betrekken in het verhaal. Hij raadde de directie aan om mee te investeren. De school besloot om voor een klein bedrag, 15.000 dollar, mee te doen. Het bleek de beste investering die de school ooit had kunnen doen.

Toegankelijker

Gisteren trok Snap naar de beurs, het moederbedrijf van Snapchat. De honger naar aandelen was zo groot dat de koers van het aandeel meteen de hoogte in schoot. Bedrijven die in Snapchat hadden geïnvesteerd, boden hun aandelen massaal aan aan beleggers en dat deed de school dus ook.

De directie van de school besloot twee derde van de aandelen van de hand te doen. Het is moeilijk te berekenen hoeveel de school heeft kunnen verdienen, maar het bedrag loopt wellicht in de tientallen miljoenen, een duizendvoud van hun originele inbreng.

De school gaat het geld gebruiken om de opleiding toegankelijker te maken voor de gemeenschap, schrijft de directeur nog in zijn brief. Dat is geen overbodige luxe, want een jaar studeren aan de katholieke school in Californië kost exact 17.370 dollar, al kan zo'n bedrag een bijzonder goeie investering blijken.

Meest gelezen