Steeds meer mensen keren Fillon de rug toe

De campagneleider van de centrumrechtse presidentskandidaat François Fillon heeft zijn ontslag aangeboden. Fillon ontkende dat maar de campagneleider heeft het bevestigd. Eerder was ook zijn woordvoerder al opgestapt en de centristische Franse partij UDI heeft haar steun aan Fillon opgezegd. De partij vindt dat Alain Juppé de beste keuze is om Fillon te vervangen.
Patrick Stefanini (archief).

François Fillon, de presidentskandidaat voor Les Républicains, verliest steeds meer steun bij zijn vroegere bondgenoten en medewerkers. Nu heeft ook Patrick Stefanini, de campagneleider van Fillon, zijn ontslag aangeboden. Gisteren waren de twee adjuncten van Stefanini al opgestapt.

In de ontslagbrief geeft Stefanini twee redenen voor zijn ontslag. De eerste is een persoonlijke reden, zo schrijft hij, namelijk dat hij zich in de minderheid voelt in zijn ploeg na de bekendmaking dat Fillon zijn kandidatuur handhaaft, ondanks het gerechtelijk onderzoek dat naar hem geopend is. 

De tweede reden is politiek, zo schrijft hij, en komt voort uit de vaststelling dat de presidentsverkiezingen, zo ze al niet een verloren zaak zijn voor Fillon, zeer moeilijk zullen worden tegenover Marine Le Pen van het Front National en de tandem Bayrou-Macron.

Genadeslag?

Fillon zelf ontkende het ontslag van zijn campagneleider met klem, en contacteerde zelf het persbureau AFP om te zeggen dat Stefanini zijn ontslagbrief, die door Franse media op hun website gezet was, ingetrokken had, en aan het werk was op het hoofdkwartier van de campagne.

Even later werd hij echter tegengesproken door Stefanini zelf, die de krant Libération verzekerde dat zijn ontslagbrief nog steeds geldig was, en dat zijn ontslag zondag zou ingaan.

Stefanini, die in rechtse politieke kringen in Frankrijk de reputatie heeft een "kingmaker" te zijn, was aangetrokken om de campagne van Fillon uit het slop te helpen, en hij was daar ook wonderwel in geslaagd. Franse media zeggen dat dit laatste ontslag wel eens de genadeslag voor Fillon zou kunnen betekenen.

Woordvoerder

Eerder was ook de woordvoerder van Fillon al opgestapt. "Ik heb besloten mijn taken als woordvoerder van François Fillon neer te leggen", zo schreef Thierry Solère op Twitter.

Waarom Solère ermee ophoudt, is voorlopig niet duidelijk. Vorige maand kwam hij wel onder vuur te liggen nadat het Franse tijdschrift Le Canard Enchainé had onthuld dat een onderzoek wegens belastingfraude tegen hem was geopend. Zelf ontkende hij elke vorm van fraude en kondigde hij aan een klacht wegens laster tegen het tijdschrift in te dienen.

UDI zegt steun op

En ook de centristische partij Union des démocrates et indépendants heeft haar steun voor Fillon ingetrokken. Voorzitter Jean-Christophe Lagarde van de UDI heeft in een vraaggesprek met de regionale krant Ouest France Les Républicains, de partij van Fillon, plechtig opgeroepen van kandidaat te veranderen.

"Indien dit niet gebeurt kunnen wij bij zo een verblinding deze alliantie niet verderzetten", zo zei hij.

De centristen menen dat de vroegere premier de slag om het Elysée niet meer kan winnen door de verdenkingen die op hem rusten rond het al of niet fictieve werk van zijn echtgenote in het parlement.
Tegenover BFMTV zei Lagarde dat Alain Juppé, die bij de rechtse voorverkiezingen als tweede was geëindigd, hem de beste kandidaat lijkt als alternatief voor Fillon.

Meest gelezen