Test-Aankoop daagt 3 verzekeraars voor rechter wegens schending van privacywetgeving

Consumentenorganisatie Test-Aankoop sleept de verzekeraars Axa, AG Insurance en Belfius voor de rechter omdat ze met hun medische vragenlijst de privacywetgeving schenden. Nogal wat vragen op die medische vragenlijst zijn "ongeoorloofd". Dat heeft Test-Aankoop-woordvoerder Simon November gezegd in "De ochtend" op Radio 1.

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening hoort vaak een schuldsaldoverzekering. Bij de aanvraag hiervoor moet de klant een medische vragenlijst invullen aan de hand waarvan de bank-verzekeraar het overlijdensrisico inschat. Op deze medische vragenlijst staan volgens Test-Aankoop nogal wat vragen die "ongeoorloofd" zijn. 

"De verzekeraar mag kritische vragen stellen in die vragenlijst, maar ze mogen niet vaag zijn. Volgens de wet mogen er enkel gegevens worden verzameld die in verhouding staan tot het doel van die vragenlijst, en dat is het overlijdensrisico inschatten."

Volgens November stellen een aantal verzekeraars ook vragen over verkoudheden, blaasontsteking, gebruik van een puffertje, spierpijnen, bezoek aan de kinesist. "Bijna iedereen heeft wel al eens deze aandoeningen gehad. Deze vragen staan niet in verhouding tot het doel dat zij zouden moeten nastreven. Ook de vraag naar erfelijke ziektes is door de wet verboden. De verzekeraar mag wel peilen naar hoeveel u rookt of hoeveel alcohol u drinkt, want die vragen zijn wel relevant om een overlijdensrisico in te schatten. Maar veel medische vragen gaan verder dan dat, en de consument weet niet dat dit eigenlijk ongeoorloofd is. De verzekeringnemer van zijn kant heeft de plicht de vragenlijst naar waarheid in te vullen en mag geen dingen verzwijgen."

"Een ander probleem is dat die vragen alleen mogen worden bekeken door een bepaald medisch team bij de verzekeraar zelf. Een aantal verzekeraars behouden zich het recht die informatie ook over te maken naar een aantal andere afdelingen binnen de groep. Dat is ook een schending van de privacy", aldus Test-Aankoop.  

Test-Aankoop daagt drie verzekeraars voor rechter

Test-Aankoop controleerde vorig jaar twaalf verzekeraars en ontdekte dat enkel Argenta geen vragen stelde die te vaag waren of een inbreuk zijn op de privacy. De andere elf kregen vorig jaar een ingebrekestelling.

Omdat daarop te weinig reactie kwam, gaat de consumentenorganisatie nu een stap verder. Op 20 februari werd een vordering tot staking ingediend tegen AXA bij de rechtbank van koophandel in Brussel. Belfius en AG Insurance worden eveneens voor de rechter gesleept.

"Die drie zijn de slechtste leerlingen van de klas en de grootste verzekeraars op de markt. Wij willen dat ze ermee stoppen en vragen van de rechtbank hen een dwangsom op te leggen als ze dat niet doen", zegt November. Een uitspraak wordt pas ten vroegste verwacht over een jaar.

Meest gelezen