Vande Lanotte: "Mijn vrouw moest plots leren hoe ze een andere wagen van de weg kon rijden"

Een man gooide eerder deze week een bijl door een raam van het huis van N-VA-voorzitter Bart De Wever. De burgemeester van Antwerpen werd in het verleden al meermaals bedreigd. En ook andere toppolitici in ons land krijgen met de regelmaat van de klok te maken met doodsbedreigingen. "De wereld vandaag" sprak met enkele van hen.

Kris Peeters zegt niet alles tegen zijn familie

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) werd in de loop van zijn politieke carrière al talloze keren met de dood bedreigd. "Meestal gaat dat per brief, waarin men zegt me de keel te zullen oversnijden of andere van die zware ingrepen. Ik heb in mijn tuin ook al flessen gevonden met erg bedreigende boodschappen", bekende hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Zeker de eerste keer is dat enorm aangrijpend, maar ik heb ondertussen een vaste houding aangenomen tegenover dat soort dingen. Ik geef alles meteen door aan de politie die dan de nodige stappen zet en me op de hoogte houdt. Ik probeer er zelf zo weinig mogelijk aan te denken en mijn werk te doen."

De doodsbedreigingen treffen niet alleen de politicus maar viseren ook de rest van de familie. Peeters: "Belangrijk voor mij is dat de gezinsleden er zo weinig mogelijk mee geconfronteerd worden. Ik zeg ook niet altijd alles tegen hen, omdat ik merk dat het een grotere impact heeft op het gezin dan op mezelf."

Vande Lanotte: "Worden verondersteld er koelbloedig mee om te gaan"

Hetzelfde is te horen bij Johan Vande Lanotte (SP.A). Toen hij minister van Binnenlandse Zaken was, dreigde iemand ermee om zijn woning op te blazen. "Het mag nooit een dagelijkse realiteit worden, maar een politicus wordt wel verondersteld om daar koelbloedig mee om te gaan. Het is natuurlijk anders voor je familie, kinderen of medewerkers."

"Iemand van de politie zei ooit tegen een van mijn medewerkers dat, als er een verdacht persoon binnen kwam, ze er maar voor moest springen. Dat zag ze uiteraard niet zitten. Ook mijn echtgenoot moest toen verplicht een cursus offensief autorijden volgen om een andere wagen desnoods van de weg te rijden. Als de dreiging zo ernstig is, kan je dat uiteraard niet zomaar wegwuiven en dan trek je je dat wel aan."

Van Quickenborne: "Je bent nooit helemaal zeker"

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is momenteel burgemeester van Kortrijk, maar werd in 2012 met de dood bedreigd toen hij als minister de grote pensioenhervorming doorvoerde. "Op het kantoor van de partij kwam toen een brief aan waarin ik persoonlijk met de dood bedreigd werd", herinnert Van Quickenborne zich.

"Je kijkt meteen wie daarachter zou kunnen zitten en hoe ernstig je dat moet nemen. We zijn toen heel goed begeleid geweest door de politie, en ik werd meteen gerustgesteld. Ik heb er niet wakker van gelegen, omdat al snel bleek dat de bedreiging niet zo ernstig was, maar je bent natuurlijk nooit helemaal zeker. Voor de familie is het in elk geval geen aangename periode."

Meest gelezen