Vlaamse skileraar: "Ik heb meer schrik op de piste dan daarbuiten"

Na de lawine gisteren in Courmayeur, een skigebied aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc, waarbij zeker drie doden vielen, worden opnieuw vragen gesteld over het buiten de pistes skiën. De lawine kostte het leven aan zeker drie mensen, onder hen één Belg. Robert Blanchard is een gediplomeerde skileraar in het gebied. Hij begrijpt waarom mensen zich buiten de piste begeven, al benadrukt ook hij dat skiërs zich daarbij steeds goed moeten informeren.

Gisteren gold voor de Aosta-vallei een lawinedreiging van drie op een schaal van vijf, een aanzienlijk groot lawinerisico dus. "Lawinegevaar drie staat gelijk aan tijdens een storm van 7 tot 8 Beaufort uitvaren met een plezierbootje", verduidelijkt Robert Blanchard in "De ochtend".

Blanchard is een gewezen olympisch skiër en werkt als gediplomeerd skileraar in het gebied van de Mont Blanc. Hij kent het gebied zeer goed en begeleidt er ook zelf groepen.

Speciale ervaring

Hij begrijpt heel goed waarom sommigen het buiten de piste gaan zoeken. "De natuurpracht is er adembenemend en je bent er alleen. Wanneer ik er met een groep naartoe ga, dan hebben we om 11 uur nog niemand gezien. Die skiërs zoeken de speciale momenten op."

Het verbaast Blanchard niet dat de skiërs zich bij een dergelijk lawinegevaar in het gebied gewaagd hebben. "Elke keer na een zware sneeuwval weet je dat sommigen ongeduldig zijn om buiten de piste te gaan skiën. Sommige skiërs zeggen: "Ik ben hier maar een week, de sneeuw ligt er fantastisch bij, we gaan ervoor.""

Informeren en risico's inschatten

Blanchard benadrukt dat Courmayeur op zich ook niet gevaarlijker is dan de andere skigebieden. "Je kan ook in Zwitserland of Oostenrijk op een lager gelegen gebied van 1.200 meter problemen krijgen." Het allerbelangrijkste in zo'n geval is volgens hem dat je je als skiër goed informeert.

"Je kunt bij lawinegevaar 3 nog perfect buiten de piste skiën, maar je zult wel de zachtere hellingen moeten nemen en je aan de regels moeten houden. Je moet altijd goed de lawineberichten nalezen en de pisteurs en gidsen contacteren."

Zeer gevorderde skiërs willen de grenzen al eens verleggen, aldus nog Blanchard, maar dan is het de leraar-gids, die de knoop doorhakt. En ook dan zijn de risico's van de natuur niet uit te sluiten.

"Meer schrik op de piste dan erbuiten"

Of het dan niet onverantwoord is? "Ik heb meer schrik op de piste dan erbuiten. Buiten de piste heb ik het meer onder controle. De kick op de piste is vaak heel snel, mensen willen heel snel naar beneden racen, voor minder ervaren skiërs is dat ook een risico", stelt Blanchard.

"Er gebeuren al jaren ook heel veel ongevallen op de skipistes, doordat roekeloze skiërs mensen omver skiën of boarden. Ook daar is er vaak een dodelijke afloop, maar dat komt zelden in het nieuws."

Meest gelezen