Vlaamse aandeelhouders over Snap: "Wie weet is dit het nieuwe Amazon of Facebook"

De beursgang van Snap is een schot in de roos. Al op de eerste dag gingen de aandelen van het bedrijf achter de app Snapchat ruim 40 procent hoger. Maar waarom kopen mensen zich zo massaal in een bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt in? Wij vroegen het aan 2 Vlamingen die de stap hebben gezet.
AP

"Ik gebruik Snapchat niet en ken het bedrijf Snap ook helemaal niet goed", geeft Frederik (schuilnaam) toe wanneer we hem opbellen met de vraag waarom hij gisteren meteen aandelen van Snap heeft gekocht. "Ik heb het gedaan omdat ik veel potentieel in het bedrijf zie. Wie weet groeit Snap tot het nieuwe Amazon of Facebook uit."

"In 1997 noteerde het aandeel van Amazon aan 18 dollar, vandaag staat het op bijna 850 dollar", maakt de 37-jarige advocaat uit Vlaams-Brabant de vergelijking. "Ik heb nu 115 aandelen aan 25 dollar gekocht. Als Snap dezelfde weg opgaat, dan kan ik over twintig jaar zeggen dat het de beste investering van mijn leven was."

Waarom koos Frederik specifiek voor Snap en niet voor een ander bedrijf? "Ik wou meedoen met de buzz en ik vind het leuk om er van bij het begin bij te zijn. Ik geloof echt in zulke bedrijven. Zo heb ik ook aandelen van Amazon en Microsoft."

Dat Snap nog nooit winst heeft geboekt, baart hem weinig zorgen. "Het is typisch voor zulke bedrijven. Misschien levert de huidige hype Snap wel meer inkomsten op. Het internet is 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 "open" dus ik denk dat Snap vroeg of laat winst zal maken."

"Ik ben nog maar zes maanden actief op de beurs in een poging het gevoel te hebben dat ik iets doe met mijn geld. Aandelen van Snap kopen, blijft een gok. Tegelijk is het bedrag dat ik heb geïnvesteerd beperkt. Als ik het verlies, zit ik niet aan de grond."

"Vorig jaar al besloten dat ik aandelen van Snap zou kopen"

Ook Gregory uit Antwerpen kocht gisteren meteen aandelen van Snap en dat was geen impulsieve beslissing. "Ik heb vorig jaar al besloten aandelen te kopen zodra Snap naar de beurs zou trekken. Ik las allerlei artikels over een mogelijke beursgang en had voor mezelf uitgemaakt dat ik op de kar zou springen eens het zo ver was." Zelf gebruikt hij Snapchat wel, maar naar eigen zeggen doet hij dat niet fervent.

Net als Frederik haalt Gregory meteen het voorbeeld van Facebook aan. "Het aandeel van Facebook is enorm gestegen sinds het bedrijf naar de beurs trok. Ik geloof enorm in technologiebedrijven, maar Facebook koopt de meeste op zodat het moeilijk is uiteindelijk niet bij dat bedrijf terecht te komen. Daarnaast geloof ik sterk in bedrijven die actief zijn in de biotechnologie en de robotica. Alles met toekomst eigenlijk."

"Het is typisch voor een bedrijf als Snap dat het in eerste instantie verlies boekt", meent hij. "Startende bedrijven moeten immers enorm veel investeren." Vooral het feit dat Snap ook fysieke producten zoals videobrillen in de pijplijn heeft zitten, stemt de 39-jarige medewerker van een groot interimbedrijf positief over toekomstige winstkansen.

Hoe lang hij de aandelen zal bijhouden, weet hij nog niet. "Ik hou het in de gaten. Zolang ze blijven stijgen, hou ik ze in mijn portefeuille. Als ik tekenen zie dat het de andere kant uitgaat, verkoop ik ze."

Meest gelezen