VS herneemt militaire operaties in Jemen

Het Amerikaanse leger heeft zo'n 20 aanvallen uitgevoerd in Jemen. Het was van eind januari geleden dat de VS nog was tussengekomen in het land in het Midden-Oosten, dat al sinds 2015 gebukt gaat onder een burgeroorlog.
AFP or licensors
Archieffoto

De laatste Amerikaanse aanvallen in Jemen dateren dus van eind januari. Dat waren de eerste militaire acties onder leiding van president Donald Trump. Het was geen goed begin. Bij de aanval kwam een Amerikaanse soldaat om het leven en er zouden ook verschillende burgers bij zijn omgekomen.

Nu heeft het Amerikaanse leger dus de strijd in Jemen hervat. Het ging om aanvallen met helikopters en drones. Het ging om doelwitten van Al Qaeda in het zuiden van het land. Er zouden daar ook soldaten op de grond hebben gevochten, maar het is niet duidelijk of dat ook Amerikanen waren.

De VS vecht in Jemen tegen Al Qaeda en het steunt ook een coalitie rond Saudi-Arabië. Die coalitie strijdt samen met aanhangers van president Abd Rabu Mansour tegen sjiitische Houthi-rebellen die de macht proberen te grijpen.

De burgeroorlog in Jemen woedt al sinds 2015. Omdat de infrastructuur van het land kapotgeschoten is, verloopt de hulpverlening er heel moeilijk. Daardoor dreigt voor veel mensen de hongersnood. De oorlog kostte al het leven aan meer dan 10.000 mensen. Meer dan 3 miljoen mensen zijn op de vlucht.

Meest gelezen