Woordvoerder François Fillon stapt uit de kiescampagne

Thierry Solère trekt zich terug als woordvoerder van de Franse presidentskandidaat François Fillon. Dat meldt hij op Twitter. De druk op Fillon om zich ook zelf uit de verkiezingen terug te trekken, neemt hierdoor andermaal toe.
AFP or licensors

"Ik heb besloten mijn taken als woordvoerder van François Fillon neer te leggen." Met die woorden meldt Solère op Twitter dat hij zich terugtrekt uit de kiescampagne van de Franse presidentskandidaat voor Les Républicains.

Waarom Solère ermee ophoudt, is voorlopig niet duidelijk. Vorige maand kwam hij wel onder vuur te liggen nadat het Franse tijdschrift Le Canard Enchainé had onthuld dat een onderzoek wegens belastingfraude tegen hem was geopend. Zelf ontkende hij elke vorm van fraude en kondigde hij aan een klacht wegens laster tegen het tijdschrift in te dienen.

Le Canard Enchainé

Zoals bekend bevindt ook Fillon zelf zich al weken in het oog van de storm nadat Le Canard Enchainé had bekendgemaakt dat hij zijn echtgenote Penelope en twee van zijn kinderen aan een fictieve overheidsjob had geholpen.

Het gerecht heeft intussen een onderzoek naar hem geopend. Gisteren vond in dit kader een huiszoeking plaats in de woning van Fillon in Parijs. Eerder haalde hij fors uit naar het gerecht dat hij ervan beschuldigde "een politieke moord" te plegen. Hoewel de druk op hem dag na dag toeneemt om zich uit de presidentsverkiezingen terug te trekken, weigert hij dat vooralsnog te doen.

Toch is dat precies wat Nadine Morano vandaag van hem vraagt. Zij is Europees Parlementslid en een partijgenote van Fillon en stemde in de voorrondes nochtans voor zijn kandidatuur. Nu wil ze dat hij Les Républicains "begeleidt in het proces om een nieuwe kandidaat aan te duiden".

Quid Juppé?

Wie de plaats van Fillon zou moeten innemen, is onduidelijk. De naam van Alain Juppé blijft circuleren. Het is ook die naam die Michèle Tabarot naar voren schuift. Zij is een Frans parlementslid voor Les Républicains en wil eveneens dat Fillon een stap opzij zet.

Hoewel hij zelf eerder aangaf geen presidentskandidaat (meer) te willen zijn, zou Juppé intussen wel bereid zijn zijn verantwoordelijkheid op te nemen indien Fillon opstapt. Dat heeft het Franse persagentschap AFP in zijn entourage vernomen. Juppé wil de plaats van Fillon wel enkel innemen als hij de volledige steun van Les Républicains krijgt.

 

Decraene: "Misschien beslist de partij om Fillon opzij te schuiven"

Meest gelezen