Zoon Tshisekedi wordt nieuwe voorzitter Rassemblement

Zoon Felix volgt zijn overleden vader Etienne Tshisekedi op als leider van de UDPS (Union pour la démocratie et le progrès social). De Congolese opposant overleed op 1 februari in Brussel. De partij hoopt met de aanduiding van de nieuwe leiders de onderhandelingen rond de machtsdeling in de Democratische Republiek Congo te herlanceren.

 "De herstructurering is doorgevoerd. De negen platformen die de Rassemblement vormen hebben Felix Tshisekedi aangeduid tot voorzitter van de Rassemblement en Pierre Lumbi als voorzitter van de Raad van wijzen", aldus parlementslid Delly Sessanga. "De voorzitter van de Rassemblement vertegenwoordigt de coalitie bij derden. De voorzitter van de Raad van wijzen zal dan weer, in het kader van de toepassing van het akkoord van 31 december, de functie opnemen van voorzitter van de de Nationale Raad voor de opvolging van het akkoord (CNSA)."

Niet iedereen was akkoord met de nieuwe voorzitters, en minstens twee van de negen politieke platforms binnen de Rassemblement had problemen met de manier waarop de twee mannen verkozen werden. Een verantwoordelijke verklaarde aan persagentschap AFP dat "de herstructurering het gevolg is van de naïviteit en het gebrek aan politieke ervaring van Felix Tshisekedi".

Tshisekedi leidde de UDPS sinds de oprichting begin jaren 80. Daarnaast was hij ook de voorzitter van de Raad van wijzen van het grote oppositieblok, le Rassemblement. Hij zou ook aangeduid worden als voorzitter van de CNSA, die moet waken over de uitvoering van het akkoord dat regering, oppositie en middenveld net voor de jaarwisseling sloten. Het legde onder meer vast dat huidig president Joseph Kabila aan de macht kan blijven tot de verkiezing van zijn opvolger. Die verkiezingen zouden eind dit jaar moeten plaatsvinden, maar die timing wordt intussen als onhaalbaar geacht.

Meest gelezen