"Britse" haven van Zeebrugge vreest zware verliezen na brexit

De haven van Zeebrugge dreigt zwaar te lijden onder de brexit. Dat schrijft De Tijd. Liefst 45 procent van de overslag van de Noordzeehaven houdt verband met het Verenigd Koninkrijk. Havenbaas Joachim Coens noemde zijn haven dan ook lange tijd een "Britse" haven.

De brexit dreigt zware gevolgen te hebben voor de haven van Zeebrugge. Veel meer dan wereldhavens als Antwerpen, Rotterdam of Duinkerke is de haven op het Verenigd Koninkrijk gericht. Liefst 45 procent van de overslag houdt met het land verband. Dat is goed voor 17 miljoen ton.

Als het Verenigd Koninkrijk niet alleen de Europese Unie, maar ook de Europese douane-unie verlaat, zal de haven van Zeebrugge dat dan ook voelen. Het zou betekenen dat op tal van goederen die nu vrij kunnen circuleren plots import- en exporttarieven zouden gelden.

Als Belgische exporteurs op de tarieven van de Wereldhandelsorganisatie moeten terugvallen, dreigen ze jaarlijks 1,6 miljard euro aan bijkomende taksen te moeten betalen. Dat maakt goederen uiteraard duurder waardoor die producenten wel eens andere afzetmarkten zouden kunnen gaan zoeken en de haven hierdoor links laten liggen.

Meest gelezen