"De ironie is tastbaar": Hillary Clinton leest op het vliegtuig over private e-mails Mike Pence

Als ironie een gezicht heeft, dan is het momenteel dat van Hillary Clinton. De voormalige Democratische presidentskandidaat is gefotografeerd op het vliegtuig terwijl ze een krantenkop leest over het feit dat vicepresident Mike Pence een privaat e-mailaccount gebruikte toen hij nog gouverneur was.

Hillary Clinton in een vliegtuigzetel die haar telefoon in de hand houdt terwijl ze de blik richt op een stapel kranten verspreid over haar schoot en die van haar naaste medewerker Huma Abedin die buiten beeld naast haar zit: dat is te zien op de foto die medepassagier Caitlin Quigley gisteren wist te maken tijdens een vlucht van Boston naar New York.

Het mag een banaal kiekje lijken, de krantenkop die de voormalige Democratische presidentskandidaat leest, geeft een heel andere dimensie aan het beeld. Het betreft een kop van de Amerikaanse krant USA Today die luidt "Pence used personal email in office" ("Pence gebruikte private e-mail in functie"). Dat is een verwijzing naar het feit dat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een privaat e-mailaccount voor officiële communicatie gebruikte toen hij nog gouverneur van de staat Indiana was, nieuws dat gisteren uitlekte.

Kiescampagne

In geen tijd is de foto een eigen leven op Twitter gaan leiden. De ironie spreekt dan ook voor zich: Pence en de Amerikaanse president Donald Trump hebben Clinton tijdens de kiescampagne maandenlang aangevallen over het feit dat ze een privaat e-mailaccount gebruikte voor communicatie over staatszaken toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was.

Het leidde tot een onderzoek van de FBI dat luttele dagen voor de presidentsverkiezingen opnieuw de kop opstak. Volgens velen is dat een van de hoofdredenen waarom Clinton de verkiezingen uiteindelijk verloor.

Niet getrukeerd

In een gesprek met The Huffington Post verzekert Quigley dat het beeld niet getrukeerd is. Ze nam de foto naar eigen zeggen omdat ze wou dat anderen zouden geloven wie ze op het vliegtuig had gezien. Toen ze zag wat Clinton aan het lezen was, besloot ze die online te gooien.

Breitbart bekijkt het verhaal vanuit een opvallend andere hoek. De extreemrechtse nieuwssite merkt op dat Clinton een vliegtuig in economyklasse neemt "in tegenstelling tot de dure privéjets die ze tijdens de kiescampagne nam".

Meest gelezen