Air India maakt eerste vlucht met volledig vrouwelijke bemanning

Een vliegtuig van Air India heeft als allereerste een commerciële vlucht gemaakt met een louter vrouwelijke bemanning. Het cabinepersoneel en de piloten waren allen vrouwen. Volgens Air India gaat het om een wereldprimeur, maar het land heeft niet zo'n goede reputatie inzake vrouwenrechten.

De Boeing-777 van Air India maakte een vlucht van de hoofdstad Delhi over de Stille Oceaan naar San Francisco in de Verenigde Staten. De terugvlucht ging in de andere richting over de Atlantische Oceaan.

Niet enkel het cabinepersoneel, maar ook de piloten waren vrouwen en volgens Air India werden ook alle andere diensten zoals de bagagebehandeling door vrouwen uitgevoerd en waren ook de betrokken luchtverkeersleiders vrouwen.

Air India zegt dat het om een primeur gaat en wil de vlucht laten optekenen in het Guiness Book of Records. De maatschappij wil ook in de toekomst nog "all-women"-vluchten uitvoeren.

In januari was de maatschappij al begonnen met het aanbieden van zetels die voorbehouden zijn voor vrouwen, maar dat was dan wel een reactie na klachten over handtastelijkheden door andere passagiers.

AP2007

Het gaat dan wel om een primeur, maar dat neemt niet weg dat India een erg slechte reputatie heeft wegens de manier waarop vrouwen er behandeld worden. Klachten over seksueel misbruik, verkrachtingen, huiselijk geweld en discriminatie zijn er schering en inslag. 

Nochtans spelen vrouwen er een steeds grotere rol in de economie. Zo drijft een groot deel van de beroemde Indiase IT-industrie op vrouwelijke werknemers en zijn vrouwelijke wetenschappers op grote schaal betrokken bij de snelle expansie van de Indiase ruimtevaart.

Volgens sommige waarnemers verklaart dat echter het toenemende geweld tegen vrouwen. In het erg traditionele land voelen veel mannen zich bedreigd door de nieuwe rol van vrouwen in de maatschappij en in de economie en dat zou net het geweld in de hand werken.

Meest gelezen