Chinese militaire uitgaven stijgen "slechts" met 7 procent dit jaar

China heeft aangekondigd dat het zijn militair budget dit jaar met ongeveer 7 procent wil verhogen. Met de verhoging zal het militair budget 1,3 procent van het bruto binnenlands product bedragen. Het gaat om de kleinste stijging sinds 2010. Vorig jaar werd het budget nog met 7,6 procent verhoogd, tot 954 miljard yen (132 miljard euro).

China kondigt elk jaar in het begin van maart aan hoeveel het budget zal stijgen, aan de vooravond van het jaarlijkse Volkscongres in het land. Dit jaar volgde de aankondiging echter kort na die van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse militaire uitgaven te verhogen met bijna 10 procent.

De militaire uitgaven van China worden nauwkeurig in het oog gehouden door de buurlanden van het Aziatische land, vanwege het conflict rond de Zuid-Chinese Zee. Woordvoerster van het Nationale Volkscongres Fu Ying riep in het kader daarvan op tot een vreedzame oplossing via dialoog, maar bevestigde ook dat China zijn soevereiniteit en rechten in het strategisch belangrijke zeegebied zal verdedigen.

China geeft meer uit aan zijn leger dan zijn buurlanden Japan, Zuid-Korea, de Filipijnen en Vietnam tezamen. Toch is het de VS die met 604,5 miljard dollar (575 miljard euro) het meest uitgeeft aan hun leger. Op de derde plaats staat Rusland (56 miljard euro), gevolgd door Saudi-Arabië (54,1), Groot-Brittannië (49,9) en Frankrijk (44,9), aldus het internationaal instituut voor strategische studies (IISS).

Meest gelezen