Chinese staat heeft tientallen Belgische bedrijven in handen

België telt zeker 65 bedrijven die voor een deel in handen van Chinese eigenaars zijn. Dat heeft De Tijd samen met het informatiebedrijf Bureau Van Dijk onderzocht. 4 op de 10 van die bedrijven staan zelfs rechtstreeks onder de controle van de Chinese staat.

De hele politieke wereld stond eind vorig jaar op zijn kop toen het Chinese staatsbedrijf State Grid een participatie van 14 procent in netbeheerder Eandis wou nemen, een deal die uiteindelijk niet doorging. Uit onderzoek van De Tijd blijkt nu dat dit nog maar het topje van de ijsberg was en dat de Chinezen eigenlijk al lang in het Belgische bedrijfsleven zijn geïnfiltreerd.

"In de databank van Bureau Van Dijk hebben we 65 Belgische bedrijven gevonden die Chinese eigenaars hebben", vertelt Tom Michielsen in "Bonus" op Radio 1. Hij is een van de journalisten van De Tijd die het verhaal heeft onderzocht. "42 procent van die bedrijven zijn rechtstreeks in handen van de Chinese overheid. Dat betekent dat de Chinese staat die volledig controleert in het geval van een meerderheidsbelang."

Punch Powertrain

"Het gaat om enkele grote bedrijven. Zo heeft China de verzekeraar Ageas voor 5 procent in handen en heeft het een aandeel in Bank Nagelmackers. De grootste overname dateert van vorig jaar. Toen kocht een Chinees bedrijf de Limburgse producent van versnellingsbakken Punch Powertrain voor 1 miljard euro integraal op."

"Chinezen hebben zich daarnaast in heel wat kleine bedrijven en kmo's ingekocht. Ze doen dat in verschillende sectoren, maar vaak gaat het wel om technologiebedrijven."

Opvallend: ook wanneer het om private Chinese eigenaars gaat, hebben die vaak nauwe banden met de Chinese communistische partij.

De Belgische bedrijven die de Chinezen in handen hebben, stellen alles samen ruim 18.500 mensen te werk. "China wil niet langer de fabriek van de wereld zijn", verklaart Michielsen de interesse. "We kennen het land al jaren als de producent van speelgoed en smartphones, maar nu wil het van die lageloonactiviteit af. Het wil meer en meer zijn eigen bedrijven internationaal op de kaart zetten. Hierdoor heeft het managementervaring en technologie nodig, zaken die het in het Westen komt kopen."

Meest gelezen