De drie van Ward Verrijcken: "De woeste comback van King Kong"

Onze filmreporter serveert deze week voer voor actiefanaten, liefhebbers van politiek geïnspireerde films en een migrantenverhaal in Brussel. "De comeback van King Kong werd verfilmd met een indrukwekkende cast. Jessica Chastain is op haar best in "Miss Sloane" en de Belgische film "Noces" is integer, maar voorspelbaar", oordeelt Ward Verrijcken.

Kong Skull Island (VS)

regie Jordan Vogt-Roberts
met Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson, John C. Reilly, John Goodman, Corey Hawkins, Beth Kennedy, Terry Notary

De reuzenaap King Kong is al heel veel in de filmgeschiedenis op het grote scherm verschenen, van in de jaren 30 al. De allergrootste versie van de brulaap zien we nu in de nieuwe blockbuster "Kong Skull Island".

De film speelt zich af in de jaren 70. Een groep wetenschappers trekt naar een nog nooit eerder bezocht eiland in de Stille Oceaan.

Daar gaan ze nogal driest te werk met hun helikopters en met vuurwapens en met bommen. Daardoor maken ze heel wat monsters wakker, waaronder de gigantische en levensgevaarlijke King Kong.

Deze comeback van King Kong kan je het best omschrijven als een mix van "Apocalypse now" en "Jurassic Park". Echt voer voor actiefanaten. De film wordt bevolkt door een indrukwekkende cast, met onder anderen Samuel L. Jackson, Tom Hiddleston en Oscarwinnares Brie Larson.

Miss Sloane (VS)

regie John Madden
met Jessica Chastain, Mark Strong, Gugu Mbatha-Raw, Michael Stuhlbarg, John Lithgow, Mark Strong, Alison Pill, Jake Lacy

Iets helemaal anders dan het bigbudgetgeweld van King Kong is de haast intellectuele Amerikaanse film "Miss Sloane".

Het titelpersonage is een lobbyiste op Capitol Hill. Zij verdient grof geld om politici te beïnvloeden om voor een bepaalde wet te stemmen. In dit geval is dat een wet die de wapenverkoop moet inperken. Maar dat is in het wapengekke Amerika een heel netelige kwestie.

De film klaagt niet enkel de wapenkwestie aan, maar ook en vooral dat er zoveel geld omgaat in de Amerikaanse politiek. Een systeem dat in de film aangeklaagd wordt als helemaal verrot.

Het is een heel ingewikkelde, maar interessante film, deze "Miss Sloane". De film bevat een spervuur aan dialogen en die worden fantastisch gedebiteerd door topactrice Jessica Chastain.

Noces (Bel/Fra)

regie Stephan Streker
met Lina El Arabi, Sébastien Houbani, Babak Karimi, Nina Kulkarni, Olivier Gourmet, Alice de Lencquesaing, Aurora Marion

Tot slot is er ook "Noces", een Frans-Belgische film van de Waalse regisseur Stephan Streker. Die vertelt het verhaal van Zahira, de achttienjarige dochter van een Pakistaanse familie in Brussel.

Het is een vrijgevochten meisje, maar ze heeft een groot geheim. Ze is zwanger. Haar familie wil absoluut dat ze een abortus pleegt omdat ze haar volgens de tradities wil uithuwelijken aan een jongen in Pakistan.

Een jongen die ze nog nooit ontmoet heeft. En de botsing tussen Zahira en haar ouders zal helaas dramatische gevolgen hebben. "Noces" is integer verteld. Je kan begrip opbrengen voor de twee kanten in de hele discussie.

Maar met elke scene wordt de film wat voorspelbaarder. Ik moet bekennen, ik heb in het verleden andere en betere films gezien over dezelfde thematiek.

Meest gelezen