Europ Assistance telt 15 procent meer ongevallen op skipistes

Tijdens de krokusvakantie heeft de reisbijstandsverlener Europ Assistance 15 procent meer medische skidossiers geopend in de Alpenlanden dan in 2016. Van die dossiers resulteerde 12 procent in een ziekenhuisopname, wat dan wel weer minder is dan in 2016 (14 procent) en in 2015 (18 procent). De reisbijstandsverlener repatrieert vandaag met twee "gipsvluchten" 50 personen naar België.

De bijstandsverlener Europe Assistance ontving van vrijdag 24 februari tot en met vrijdag 3 maart in totaal 6.167 oproepen, met een piek van 990 oproepen op maandag 27 februari. Europ Assistance opende in totaal 186 medische skidossiers.

"Naar jaarlijkse gewoonte stelt Europ Assistance een piek van ongelukken vast in het midden van de week. Skiërs voelen zich dan al wat meer zelfzeker op de piste, hun alertheid vermindert en de (spier)vermoeidheid duikt op", klinkt het zaterdag in een persbericht.

Van de geblesseerde wintersporters is 40 procent jonger dan twintig jaar. Zoals elk jaar komen knie- (32 procent), schouder- (13 procent), enkel/voet- (8 procent) en polsblessures (8 procent) het vaakst voor. Het aantal geblesseerden met een hoofdletsel bedraagt 4 procent, "dankzij het dragen van een helm", aldus Europ Assistance.

De skiongevallen deden zich vooral voor in Frankrijk (54 pct), Oostenrijk (23 pct), Italië (16 pct) en Zwitserland (6 pct).

Traditiegetrouw organisateert de bijstandsverlener ook een collectieve repatriëring. Vijftig vakantiegangers worden zaterdag met twee "gipsvluchten" overgevlogen naar België: een gecharterd toestel pikt hen op in het Franse Grenoble, een andere in het Oostenrijkse Innsbruck.

Meest gelezen