Fillon blijft strijdvaardig in Frankrijk, zijn partijtop komt maandag bijeen

In Frankrijk blijft de conservatief en ex-premier François Fillon kandidaat voor het presidentschap, ondanks de schandalen die zich ophopen rond zijn familie. Maandag komt de top van zijn partij Les Républicains echter bijeen over de kwestie en wellicht valt dan de beslissing. Vanavond is een huiszoeking gehouden in het kasteel van Fillon in de Loirestreek.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op een bijeenkomst riep Fillon zijn aanhangers vandaag op om "zich niet te laten intimideren" door de campagne die tegen hem gevoerd zou worden. Volgens hem is die bedoeld om de door hem geplande transformatie van het Franse politieke en sociale systeem te ondermijnen.

Fillon had eerder de voorverkiezingen gewonnen bij de conservatieve partij Les Républicains en had daarbij ex-premier Alain Juppé en voormalig president Nicolas Sarkozy verslagen. Het gerecht onderzoekt nu echter of hij zijn vrouw Penelope jarenlang een fictief loon van 900.000 euro zou hebben laten betalen voor werk dat niet werd uitgevoerd. Ook zouden de twee kinderen van Fillon als advocaten zijn betaald nog voor ze hun diploma hadden behaald.

De ex-premier blijft er echter bij dat er niets aan de hand is. Wellicht zou er morgen meer duidelijkheid komen. Dat is er een grote manifestatie voor Fillon gepland in Parijs en het is uitkijken hoeveel volk daar op af komt. Hoe dan ook vierde Fillon vandaag zijn verjaardag en hij gaf toe dat hij "er betere heeft gekend". 

Partijbestuur wikt maandag over lot Fillon

Nog vanavond werd bekendgemaakt dat maandag de top van Les Républicains bijeenkomt. Mogelijk zal daar de beslissing vallen over de kandidatuur van Fillon als presidentskandidaat. Ook die top zal morgen uitkijken naar de opkomst voor de geplande steunbetoging aan Fillon.

In de conservatieve oppositiepartij gaan steeds meer stemmen op om Fillon te laten vervangen als presidentskandidaat. Dat zou dan in het voordeel zijn van de 71-jarige Alain Juppé, ooit nog premier onder president Jacques Chirac, die onlangs bij de voorverkiezingen verslagen werd door Fillon. 

Hoe dan ook hebben steeds meer aanhangers van Fillon zijn campagnestaf de rug toegekeerd. Les Républicains vrezen dat ze met Fillon op kop hun kans op het presidentschap zouden verliezen.

In de peilingen is Fillon intussen teruggezakt tot de derde plaats na Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National en de centrumkandidaat Emmanuel Macron, een gewezen minister in de huidige socialistische regering.

Huiszoeking in het kasteel van Fillon

Volgens de Franse krant Le Parisien zou er vanavond een huiszoeking zijn gehouden in het kasteel van Beaucé in de Loirestreek, dat eigendom is van Fillon en zijn vrouw Penelope.

Het zou de bedoeling geweest zijn om de werkelijke waarde van het domein te bepalen. Officieel heeft Fillon dat kasteel geregistreerd ter waarde van 750.000 euro, maar sommige media vinden dat erg weinig.

Het kasteel van Beaucé dateert uit de 14e eeuw, maar de meeste gebouwen zijn uit de 18e of 19e eeuw. Als de schatting van de onderzoekers anders uitvalt dan Fillon heeft aangegeven, dreigt er een nieuw schandaal rond de conservatieve presidentskandidaat.

Meest gelezen