Maak kennis met het "A-team" van PVV-leider Geert Wilders

"The A-team." Zo omschrijft Geert Wilders zijn campagneteam op Twitter. Maar wie zijn de dames en heren achter het PVV-boegbeeld en de lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen? De Nederlandse krant NRC zocht het uit.

Een bureau bezaaid met dossiers, kranten en andere paperassen met daar omheen vier mannen en een vrouw: dat is te zien op de foto die Geert Wilders op 8 december vorig jaar op Twitter plaatste. "The A-team", schreef hij erbij.

Maar wie zijn die mensen? En welke rol spelen ze in de kiescampagne van de PVV-lijsttrekker? De Nederlandse krant NRC bracht het kransje intimi rond de man eerder deze week in kaart.

1. De campagneleider: Martin Bosma

Het mag misschien vreemd lijken gezien Wilders zijn campagne voornamelijk via Twitter voert en niet in het openbaar of op straat, maar ook hij heeft een campagneleider. Martin Bosma heet hij. Sinds 2006 is hij lid van de Tweede Kamer. Voorheen was hij journalist en runde hij een mediabedrijf. Hij staat bekend als de ideoloog van de PVV en de "onelinerman" van Wilder.

Opvallend: ondanks zijn belangrijke positie binnen de partij, zouden hij en Wilders niet de beste vrienden zijn. Volgens de NRC blijkt uit uitgelekte mails dat Wilders Bosma weinig vertrouwt. Daarnaast was Wilders naar verluidt in de wolken toen een uitgever een boek van Bosma over de Apartheid en Zuid-Afrika niet wou publiceren.

CEN/Omroep PowNed

2. De oudgediende van Pim Fortuyn: Barry Madlener

Makelaar Madlener zit sinds 2002 in de politiek toen hij bij de gemeenteraadsverkiezingen voor de partij Leefbaar Rotterdam een zitje in de gemeenteraad van de Nederlandse grootstad wist te bemachtigen. Hoewel hij in 2006 naar de PVV overstapte, blijft hij voor veel kiezers van die partij een erfgenaam van de vermoorde politicus Pim Fortuyn.

Tussen 2006 en 2009 was Madlener lid van de Tweede Kamer. Daarna verkaste hij naar het Europees Parlement om in 2012 naar de Tweede Kamer terug te keren. Volgens oud-leden van de PVV is hij een naaste vertrouweling van Wilders, zo weet de NRC. Hij zou aan het verkiezingsprogramma van de PVV hebben meegeschreven.

3. De Vlaamse tekstschrijver: Paul Beliën

Het campagneteam van Wilders telt ook een Vlaming: Paul Beliën, een journalist en de echtgenoot van voormalig Vlaams Belang-Kamerlid Alexandra Colen. Sinds 2010 is hij beleidsmedewerker en tekstschrijver bij de PVV.

Beliën is ultrakatholiek en is vierkant tegen het homohuwelijk, abortus, euthanasie en legalisering van drugs gekant. Na de terreuraanslag van Anders Breivik in Noorwegen in 2011 bracht hij de PVV in verlegenheid toen bleek dat de Noor uit zijn blog The Brussels Journal had geciteerd. Volgens de NRC blijft Beliën bij Wilders op een goed blaadje staan omdat hij goeie contacten onderhoudt met de Amerikaanse geldschieters van de PVV.

4. De vicefractievoorzitter en scout: Sietse Fritsma

Volgens de NRC was Fritsma precies wat de PVV nodig had toen hij in 2006 een zetel in de Tweede Kamer wist te bemachtigen. De zoon van een visser was in de jaren daarvoor een ambtenaar bij de Nederlandse immigratiedienst en toonde zich ontzettend kritisch voor het asielbeleid in zijn land.

In 2007 veroorzaakte hij opschudding in de Tweede Kamer toen hij de benoeming van Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak (beiden PvdA) tot staatssecretaris probeerde te verhinderen omdat ze een dubbele nationaliteit hebben. Sinds 2015 is hij de vicevoorzitter van de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Net als Madlener zou hij aan het verkiezingsprogramma van zijn partij hebben meegeschreven.

5. De vertrouweling en scout: Gidi Markuszower

Op de vierde plek van de PVV-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat Gidi Markuszower. Hij is geboren in Tel Aviv in Israël en is in allerlei Joodse verenigingen actief.

In 2010 stond hij al eens op de PVV-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar toen trok hij zich terug nadat toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Hirsch Ballin (CDA) Wilders voor hem had gewaarschuwd omdat hij contacten met een buitenlandse inlichtingendienst zou hebben gehad. Vermoedelijk ging het om de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst.

Sinds 2015 maakt hij deel uit van de Eerste Kamer, wat overeenkomt met de Senaat in België. Familie en vrienden omschrijven hem naar verluidt als "innemend en integer".

6. De persoonlijke assistent: Gabriëlle Popken

Wilders op zijn wenken bedienen: dat doet Gabriëlle Popken. Sinds 2009 is ze zijn persoonlijke medewerker. Voorheen was ze bedrijfsjurist. Sinds 2011 maakt ze voor de PVV deel uit van de Eerste Kamer, maar veel spookt ze daar volgens de NRC niet uit. Popken dient nauwelijks moties in en als ze dat doet, worden die verworpen. Volgens oud-leden van de PVV zou Wilders zoveel van haar tijd opeisen, dat Popken haar werk als Eerste Kamerlid gewoon niet goed kàn doen.

7. De stemmentrekker (1): Fleur Agema

Ze staat aan de zijde van Wilders op tal van campagneposters: Fleur Agema, de nummer 2 op de PVV-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook in 2006, 2010 en 2012 stond ze op die plek bij de verkiezingen. Telkens slaagde ze erin een zitje in de Tweede Kamer te bemachtigen. Haar politieke carrière begon ze evenwel bij de Lijst Pim fortuyn.

Eind februari raakte Agema in een Twitterrel verwikkeld nadat ze een aangepaste versie van een vers uit een gedicht van verzetsstrijder H.M. van Randwijk op haar profiel had geplaatst. Het woord "tirannen" was daarbij vervangen door "korannen" wat haar een storm van kritiek opleverde.

8. De stemmentrekker (2): Vicky Maeijer

Ook Vicky Maeijer is uitgebreid op de campagneposters van de PVV te zien. In 2006 ging ze op 20-jarige leeftijd als stagiaire aan de slag bij de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Later schopte ze het tot beleidsmedewerker van de PVV-fractie in het Europees Parlement en lid van de Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland. Sinds 2014 maakt ze zelf deel uit van het Europees Parlement.

© European Union 2014 - Source : EP

9. De persvoorlichter: Sebastiaan Kruis

Hij is woordvoerder van Wilders en toch is hij volgens de NRC zelden bereikbaar: Sebastiaan Kruis. Al sinds de oprichting van de PVV is hij een grote fan van de partij. Hij is in Colombia geboren en later geadopteerd. Al in zijn tienerjaren hield hij zich in extreemrechtse en anti-islammilieus op.

Meest gelezen