Maleisië wijst Noord-Koreaanse ambassadeur uit na moord op Kim Jong-nam

Het Zuidoost-Aziatische land Maleisië heeft de ambassadeur van Noord-Korea uitgewezen. Het gaat om een escalatie in de rel tussen de twee landen na de moord op Kim Jong-nam, de in ongenade gevallen halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Die werd onlangs in Maleisië vermoord.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De regering in Kuala Lumpur geeft de Noord-Koreaanse ambassadeur Kang Chol 48 uur de tijd om het land te verlaten. Maleisië ergert zich aan straffe uitspraken van de ambassadeur. Die had de Maleisische regering verweten dat die "iets te verbergen had en dat het land had samengewerkt met buitenlandse machten om Noord-Korea in diskrediet te brengen".

Maleisië had daarop verontschuldigingen geëist, maar die zijn er niet gekomen en dus is de ambassadeur van het communistische Noord-Korea "ongewenst" verklaard en moet hij het land verlaten. Dat houdt echter nog geen breuk van de diplomatieke relaties in, maar het is te verwachten dat Noord-Korea een tegenzet zal doen.

De uitwijzing komt bovendien na andere maatregelen. Zo zullen Noord-Koreanen voortaan een visum moeten aanvragen om Maleisië nog binnen te mogen. Eerder was ook al een Noord-Koreaanse verdachte opgepakt en vrijgelaten, maar wel uitgezet.

Enkele weken geleden is Kim Jong-nam, een halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op de luchthaven van Kuala Lumpur vermoord. Hij werd besmeurd met het erg gevaarlijke zenuwgas VX. Kim Jong-nam leefde in ballingschap en had de voorbije jaren zware kritiek geuit op het Noord-Koreaanse regime en op zijn halfbroer in het bijzonder.

In de zaak zijn een Vietnamese en een Indonesische vrouw gearresteerd. Zij zouden Kim besmeurd hebben met VX, maar zouden gedacht hebben dat het om een grap ging. De Maleisische politie spoort ook nog enkele Noord-Koreaanse verdachten op. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea verliest partner in omzeilen van sancties

De moord op Kim Jong-nam heeft in zowat de hele regio gevolgen. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat die het werk is van het Noord-Koreaanse regime. Veel Noord-Koreanen die eerder zijn overgelopen naar het democratische Zuid-Korea vrezen nu om hetzelfde lot te ondergaan. Sommigen zijn ondergedoken.

Pyongyang mag dan wel angst hebben aangejaagd, toch heeft het stalinistische regime zich mogelijk ook in de voet geschoten door zowel Maleisië als China te schofferen. De Maleisiërs zijn woedend omdat hun luchthaven het toneel was van de moord, maar ook omdat die gesloten moest worden tot duidelijk was dat er geen sporen meer waren van het zenuwgas VX. China hield Kim Jong-nam dan weer het hand boven het hoofd. Hij woonde overigens deels in China.

Noord-Korea gebruikte Maleisië en China om er via spookbedrijven de economische sancties tegen het communistische land te omzeilen. Beide regeringen hielden een oogje dicht, maar dat zou nu kunnen veranderen. Zo is de Maleisische politie een onderzoek gestart naar het bedrijf Glocom. Volgens de Verenigde Naties is dat opgezet door de Noord-Koreaanse geheime dienst met de bedoeling om de sancties tegen Pyongyang te omzeilen. Ook andere bedrijven in Maleisië zijn nu in het vizier van de politie gekomen.

Meest gelezen