Marine Le Pen weigert verhoor door onderzoeksrechters in fraudezaak

Marine Le Pen weigert uitleg te geven bij de onderzoeksrechters die een onderzoek voeren naar mogelijke fraude door de FN-politica. Le Pen moet normaal gezien volgende week voor de rechters verschijnen, maar de presidentskandidate schermt met haar parlementaire immuniteit.

Het Franse gerecht voert een onderzoek naar fictieve tewerkstelling door de rechts-populistische politica. Twee medewerkers van Le Pen stonden te boek als medewerker in het Europees Parlement, maar zouden enkel werk hebben geleverd voor de partij zelf in plaats van parlementair werk. Het Europees Parlement eist daarom 340.000 euro terug van de Franse presidentskandidate.

Het Franse gerecht heeft nu Le Pen geconvoceerd bij de onderzoeksrechters met het oog op een mogelijke inverdenkingstelling, melden Franse media. Maar de FN-voorzitter weigert op die convocatie in te gaan. Dat heeft ze de onderzoeksrechters via aangetekend schrijven laten weten. Le Pen hekelt naar eigen zeggen de schending van het geheim van het onderzoek en de "instrumentalisering" van de hele zaak. Volgens haar is ook niet voldaan aan de wettelijke voorwaarden voor een verhoor.

Vorige week was Marine Le Pen door de gerechtelijke politie al eens opgeroepen voor een ondervraging, maar ze liet ook dat verhoor aan zich voorbijgaan. Schriftelijk liet ze toen weten aan geen enkele oproeping van de politie of gerecht gehoor te geven tot aan de Franse parlementsverkiezingen. Die vinden plaats op 11 en 18 juni, ongeveer anderhalve maand na de presidentsverkiezingen.

Le Pen kan niet verplicht worden om toch naar het verhoor te gaan. Ze geniet namelijk nog steeds parlementaire onschendbaarheid in deze zaak en Le Pen roept die dan ook in. François Fillon - de presidentskandidaat voor de rechtse partij Les Républicains - is in het fraudeonderzoek dat tegen hem loopt ook geconvoceerd door de onderzoeksrechters. Hij liet toen meteen weten dat hij zich wel zal laten ondervragen.

Meest gelezen