N-VA wil "loon naar werken" voor parlementsleden

De N-VA stelt voor het loon van parlementsleden afhankelijk te maken van hun activiteit in commissies. Dat schrijft De Standaard. Het idee maakt deel uit van 29 voorstellen die de partij in de werkgroep Politieke Vernieuwing op tafel legt.

In de nasleep van de Publifin- en Publipart-affaires komt dinsdag de werkgroep Politieke Vernieuwing voor het eerst samen in het federaal parlement. Het is de bedoeling dat die "nieuwe politieke zeden" afspreekt. De N-VA legt alvast 29 voorstellen op tafel waarvan een in het oog springt: maak de vergoeding van een parlementslid afhankelijk van haar of zijn activiteit in commissies.

"Het mag niet voldoende zijn om op donderdagmiddag in de plenaire vergadering bij de stemming aanwezig te zijn om een volledige parlementaire wedde te krijgen", motiveert Kamerlid Brecht Vermeulen van de N-VA het voorstel in De Standaard.

Opmerkelijk: het voorstel zou al zeker N-VA-voorzitter Bart De Wever treffen die zelden in commissies aanwezig is. Toch betekent dat volgens Vermeulen niet dat hij een slechte volksvertegenwoordiger is.

Vraag is wel hoe het parlement de activiteit van zijn leden in de commissies precies wil meten. Sommige commissies komen vaak bijeen, andere minder. En kwantiteit betekent niet noodzakelijk kwaliteit.

Meest gelezen