Polen schiet EU-president Donald Tusk in de rug

De conservatieve regering in Polen heeft een alternatieve kandidaat voorgesteld om de Poolse president van de Europese Raad Donald Tusk te vervangen. Daarmee lijkt Warschau de herverkiezing van Tusk als leider van de Europese Raad te willen ondermijnen. Tusk heeft nochtans veel steun binnen de EU.

De voormalige liberale premier van Polen Donald Tusk is de opvolger van Herman Van Rompuy als Europees president. Die heeft echter slechts een ambtstermijn van twee en een half jaar. Tusk geniet een goede reputatie in veel Europese hoofdsteden en daarom gingen velen ervan uit dat hij een nieuwe ambtstermijn in de wacht zou kunnen slepen.

Dat is echter niet naar de zin van de conservatieve regering in Polen. Die heeft vanavond Europees parlementslid Jacek Saryusz-Wolski voorgesteld als kandidaat voor het EU-presidentschap en steunt dus niet Donald Tusk. Saryusz-Wolski is lid van het liberale Burgerplatform, de partij van Tusk.

Met de keuze wil de Poolse regering duidelijk de herverkiezing van Donald Tusk aan het hoofd van de Europese Raad verhinderen. Nu beslist Polen uiteraard niet zelf over de benoeming van een nieuwe president van de EU, maar als Tusk niet gesteund wordt door zijn eigen land, heeft hij wel een probleem.

De rechts-populistische regering in Polen ligt in conflict, niet enkel met de liberale oppositie in eigen land, maar ook met de Europese instellingen en dus met EU-president Tusk. De regering wordt ervan beschuldigd om de persvrijheid en de burgerrechten te ondermijnen en weigert ook vluchtelingen op te nemen volgens de verdeelsleutel die de Europese Commissie heeft bepaald.

Polen staat daarmee niet alleen, want ook in andere Oost-Europese landen zoals Hongarije, Tsjechië en Slovakije zijn er gelijkaardige visies op het beleid.

Meest gelezen