Schilderij moet weg omdat het te veel op Macron lijkt

Een cultureel relletje in het achtste arrondissement van Parijs. Daar stond een schilderij mooi te blinken op een expositie in het plaatselijke gemeentehuis. Maar volgens de bezoekers leek het werk nogal sterk op de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron. De schepen voor Cultuur liet het schilderij prompt wegnemen.
Links het schilderij, rechts Macron

Elk jaar vindt in het bewuste gemeentehuis in Parijs het "salon des artistes" van het achtste arrondissement plaats. Deze keer had ook kunstenares Marie Dague haar werken toevertrouwd aan de organisatie van het salon.

Niemand van het gemeentebestuur zag aanvankelijk graten in de schilderijen van Dague. Maar sommige bezoekers van de expositie zagen bij een schilderij wel een opvallende gelijkenis met Emmanuel Macron, de centrumgerichte Franse presidentskandidaat, en ze uitten hun ongenoegen.

Er kwam prompt een reactie van de schepen van Cultuur, die aan de kunstenares opdroeg om het schilderij weer weg te halen. ""De mensen denken dat het om een portret van Macron gaat. In volle verkiezingsperiode gaat mevrouw de burgemeester dat niet fijn vinden", zei de schepen me zichtbaar gegeneerd", vertelt Dague.

De kunstenares is overigens formeel: "De gelijkenis berust puur op toeval. Wanneer ik schilder, laat ik me enkel leiden door mijn fantasie. Politiek interesseert me niet", vertelt ze aan Le Parisien. Maar Dague ziet naar eigen zeggen wel de humor in van heel het verhaal. "Deze episode is bijzonder komisch", klinkt het. 

"We zijn hier niet in de Sovjet-Unie"

Wie niet echt kan lachen met de actie van de schepen, is burgemeester Jeanne d'Hauteserre. "Het maakt mij niet uit of het nu een portret van Macron zou zijn of niet. Het is een kunstwerk en het had zijn plaats in dit gemeentehuis. We zitten hier niet in de USSR."

De burgemeester stelde gisteren aan Marie Dague nog voor om het werk terug naar het gemeentehuis te brengen. "Maar dat is een beetje belachelijk", reageert de artieste. "Het salon eindigt vandaag al, dus het is de moeite niet meer."

Meest gelezen