Uber zet controleurs een hak dankzij softwareprogramma

De alternatieve taxidienst Uber gebruikt al jaren een softwareprogramma waarmee het bedrijf controles kan omzeilen. Dat schrijft The New York Times. Via het programma "Greyball" kunnen chauffeurs van de alternatieve taxidienst nagaan of een klant een controleur is van de overheid. Zo kan Uber ontkomen aan controles of boetes op plaatsen waar de taxidienst nog niet de nodige vergunningen heeft.

Het bewuste softwareprogramma verzamelt allerlei gegevens via de Uber-app en andere technieken om het profiel van een klant na te gaan.

Volgens de vervoersdienst wordt het programma in de eerste plaats gebruikt in de strijd tegen gebruikers die de servicevoorwaarden van Uber schenden zoals mensen die de chauffeurs fysiek willen aanvallen.

Maar via geolocatie (Komt de oproep uit de nabijheid van een overheidsgebouw?) of gegevens van de kredietkaart (Is de kaart gelieerd aan een overheidsinstelling?) kan Uber ook nagaan of de klant potentieel een controleur is.

Wordt de klant als een controleur herkend, dan verschijnen er "spook"-Ubers op zijn smartphone om hem te misleiden of komt er een melding dat er geen wagen beschikbaar is. Als een chauffeur toch per ongeluk ingaat op de oproep, moet hij onmiddellijk annuleren.

Wettelijk?

The New York Times - die sprak met huidige en voormalige werknemers - schrijft dat Uber van het softwareprogramma gebruik maakt in onder meer Boston, Parijs, Las Vegas en ook in enkele Chinese en Australische steden.

Volgens de Amerikaanse gezaghebbende krant flirt de taxidienst hier met ethische en wettelijke regels. De juridische dienst van Uber zelf ziet geen graten in het gebruik van Greyball.

Het Nederlandse Europees Parlementslid Marietje Schaake heeft al aan de Europese Commissie gevraagd om na te gaan of Greyball wel in overeenstemming met onder meer de bescherming van data en andere wetgeving. 

Meest gelezen