Unia-topvrouw Keytsman: "Geschrokken van carnavaleske uitspraken N-VA"

De voorbije week werd het gelijkekansencentrum Unia onder vuur genomen door regeringspartij N-VA. Directeur Els Keytsman blikt terug op wat volgens haar een "heel rare week" is geweest. "Ik ben erg geschrokken van de carnavaleske uitspraken van de N-VA", zegt ze in De Morgen.

"De ene uitspraak na de andere werd gelanceerd over Unia. En daarbij werd gebruikgemaakt van argumenten die niet kloppen", zegt Keytsman. "Ik vraag me af of de betrokken ministers de krant niet lezen of niet gewoon eens een kijkje nemen op onze website." De Unia-topvrouw is naar eigen zeggen geschrokken over de manier waarop is gediscussieerd. "Ik weet wel dat het vreemde tijden zijn en dat het allemaal snel moet. Blijkbaar moet het ook allemaal niet meer zo correct."

Keytsman maakt zich sterk dat iedereen terechtkan bij haar organisatie. "Wij zijn er voor mensen met een migratieachtergrond, maar ook voor mensen met een handicap, ziekte of mensen die te jong of te oud zijn en denken dat ze gediscrimineerd worden." Wat zit er achter de aanvallen op Unia? Els Keytsman vraagt het zich af. "Is men niet goed ingelicht, is men niet goed voorbereid? Ze proberen in elk geval gaten te schieten in het draagvlak voor het centrum. Dat er daarvoor met alternatieve feiten wordt gewerkt, is ronduit choquerend."

"Wij verkondigen niet zomaar een meninkje"

De beoordelingen van Unia zijn volgens Keytsman niet "zomaar een meninkje". "Op een gegeven moment vond een grote meerderheid in ons land het heel belangrijk dat er een centrum werd opgericht om de slachtoffers van discriminatie bij te staan. Wat wij doen zit vervat in internationale/Europese richtlijnen, in federale wetten en Vlaamse decreten. Dat is ook de toets die wij doen als iemand bij ons langskomt."

Toch slaat Keytsman ook enigszins mea culpa, en wel omdat haar organisatie een Brusselse schepen "etnocentrisch" heeft genoemd omdat de schepen een koppel weigerde te huwen toen de bruid hem om religieuze redenen de hand niet wilde schudden. "Achteraf bekeken hadden we dat element van etnocentrisme niet moeten gebruiken. Dat was erg onhandig van ons. Maar haal dat element uit de redenering weg en de redenering blijft overeind. Het kan niet dat een schepen om die reden een huwelijk weigert. Dan knabbelt hij aan de fundamenten van de rechtsstaat."

De Unia-topvrouw trekt een parallel met wat ze enkele jaren geleden zelf heeft meegemaakt. "Er kwam een joods koppel langs dat het slachtoffer was van haat, er was een hakenkruis gekrast op hun bagage. De joods-orthodoxe man weigerde de hand te schudden van onze advocaat. Als ik op dat moment zou redeneren als de schepen, dan zouden wij die man als Unia niet verdedigen. Ik kan toch om die reden niet zeggen "De pot op met uw discriminatieprobleem"? Dan pas zouden wij heel willekeurig zijn."

Meest gelezen