Unionisten winnen nipt in Noord-Ierland, Sinn Fein net niet de grootste

De vervroegde parlementsverkiezingen in Noord-Ierland zijn nipt gewonnen door de unionisten van de DUP. Die partij is voorstander van de Britse Unie en is traditioneel de grootste in Noord-Ierland. Maar ze haalt nu maar een zetel meer dan het katholieke Sinn Fein. Die partij is voor een hereniging met Ierland en een grote tegenstander van de brexit. Beide partijen hebben nu drie weken de tijd om tot een akkoord te komen.
Gerry Adams - leider van Sinn Fein - feliciteert zijn partijgenoten

Uit de definitieve resultaten blijkt dat de protestanten van DUP 28 van de 90 zetels binnenhalen. Ze worden op de voet gevolgd door de republikeins-katholieke partij Sinn Fein met 27 zetels. Bij de verkiezingen vorig jaar was er tussen beiden nog een verschil van 10 zetels.

Grote winst dus voor Sinn Fein, dat net niet de grootste partij in Noord-Ierland wordt. Dat resultaat heeft verscheidene oorzaken. Ten eerste waren de Democratic Unionists in de vorige regering verwikkeld in een schandaal rond groene energie waarbij premier Arlene Foster weigerde op te stappen.

Maar het heeft ook te maken met de brexit: de Noord-Ieren waren tegen. Maar die tegenstand is het felst aan katholieke kant, daar stemde maar liefst 85 procent in het referendum van vorig jaar tegen de uitstap uit het VK. Er zijn deze keer opvallend meer katholieke kiezers komen stemmen en dat heeft er mee voor gezorgd dat Sinn Fein een uitstekend resultaat haalt.

Drie weken om tot een akkoord te komen

De twee grootste partijen moeten volgens de Noord-Ierse wetgeving samen regeren. Dus de regering zal opnieuw uit DUP en Sinn Fein bestaan, maar dan wel in een andere machtsverhouding. Sinn Fein heeft wel altijd gezegd dat ze niet willen dat Arlene Foster opnieuw premier wordt. Als er na 3 weken geen akkoord is, dan neemt Londen de macht over in Belfast of komen er nieuwe verkiezingen.

Drie weken om alle meningsverschillen op te lossen, dat is niet erg lang, het zou nog erg spannend kunnen worden. De politieke crisis in Noord-Ierland komt in elk geval op een slecht moment voor de Britse regering, die vreest dat ze een hinderpaal kan worden voor de uittredingsonderhandelingen met de Europese Unie.

Meest gelezen