Vijftigtal jobs bedreigd bij Tisseltse houtbewerker Hoebeek

Het houtbedrijf Hoebeek uit Tisselt heeft gisteren het faillissement aangevraagd. Het bedrijf kreeg sterke concurrentie en de schulden liepen op. Zowat vijftig jobs zijn bedreigd. Dat schrijven de Mediahuiskranten en Het Laatste Nieuws en vakbond ACV bevestigt het nieuws.

Het houtverwerkend bedrijf ging al vier generaties mee. Het specialiseerde zich in het bewerken van hout tot halffabrikaten, onder meer voor in doe-het-zelfwinkels.

De schuldenberg groeide de afgelopen jaren aan en de omzet viel ook zienderogen terug. Volgens CEO Rudi Hoebeek heeft de crisis van 2008 een rol gespeeld, evenals een aantal tegenslagen zoals een claim tegenover een failliete leverancier. Het bedrijf is nog afgeslankt, maar de banken wilden niet meer mee en gesprekken met potentiële overnemers leidden niet tot een resultaat.

"De concurrentie was hard, vooral door grote Europese en mondiale concurrenten voor de halfproducten. Men heeft nog bepaalde niches geprobeerd zoals bijvoorbeeld tuinhuizen, maar het heeft niet gewerkt", vult ACV-secretaris Piet Daneels aan. Hij wijst ook op de aanwezigheid van een grote groep familiale bestuurders.

Veel toekomst voor het bedrijf ziet Daneels niet meer. "Misschien staan er kandidaat-overnemers klaar om bij de curator aan te kloppen, maar vermoedelijk zullen eventuele activiteiten niet meer op dezelfde locatie gebeuren, hoewel het nu op een groot en interessant terrein is gevestigd."

Volgens de secretaris dreigt dan ook het ontslag voor de circa 33 arbeiders en 16 bedienden. "Dat is spijtig. Sommige mensen zijn al 30 à 40 jaar in dienst en zijn verknocht aan het bedrijf. Het was even schrikken. Zelf dachten we dat de uitnodiging van de directie over een overname zou gaan."

Wellicht spreekt de handelsrechter zich maandag uit over de faillissementsaanvraag. Donderdag volgt een informatiesessie voor het personeel.

Meest gelezen