Voormalige Haïtiaanse president René Préval overleden

De voormalige Haïtiaanse president René Préval is gisteren aan een cardiovasculair falen overleden. Dat heeft de huidige president Jovenel Moïse via Twitter bekendgemaakt. Hij is 74 jaar oud geworden.
AP2010

René Préval volgde in 1996 de charismatische Jean-Bertrand Aristide op als tweede democratisch gekozen president van zijn land. Hij oefende het ambt uit tot 2001, en dan nog eens van 2006 tot 2011.

In de jaren 60 was Préval samen met zijn familie onder de dictatuur-Duvalier zijn land ontvlucht en studeerde hij landbouwkunde in Gembloers en aan de Leuvense universiteit.

Na zijn terugkeer naar zijn geboorteland sloot Préval zich aan bij de oppositie. Aanvankelijk was hij een nauwe bondgenoot van Aristide, van wie hij in 1991 enkele maanden premier was. Na de militaire staatsgreep in dat jaar ging Préval in ballingschap.

In de eerste jaren van de huidige eeuw nam Préval afstand van Aristide. Hij was ook staatshoofd van 2006 tot 2011. In 2010 werd het Caraïbische eiland getroffen door een verwoestende aardbeving. Meer dan 220.000 mensen overleefden die ramp niet. 

Meest gelezen