Waar kunt u in Gent schuilen voor het lawaai en de drukte?

Waar is het rustig in de stad? En wat zijn de kenmerken van de plekken waar we kunnen schuilen voor het lawaai en de drukte? Architect Geert Peymen en interieurarchitecte Pleuntje Jellema voerden twee jaar lang onderzoek, samen met studenten en wandelaars.

"Stil is het nergens in de stad", steekt Geert Peymen van wal in "Bonus" op Radio 1. Enkel akoestiek als criterium nemen voor een rustige plaats heeft dus weinig zin. Hij spreekt daarom niet over stilteplek, maar over luwteplek. "Luwte als de plek in de rivier achter een steen, waar de stroming geen vat op heeft."

Samen met studenten en wandelaars ging hij op pad in Gent en wist hij een aantal van die luwteplekken te vinden. Daarvoor gebruikten ze zes parameters: omsloten, poreus, betekenisvol, contrastrijk, relationeel en niet-toegeëigend.

De stad, op een afstandje

Een belangrijk aspect om tot rust te komen, is de mogelijkheid om afstand te kunnen nemen. Een omsloten plek, zoals het Drongenhofje in het Patershol, biedt bescherming, met gevels, muren, hagen of bomen.

Terwijl we met Peymen staan te praten, komt de plaatselijke kat tegen onze benen strijken. Tegelijk is zo’n plek niet helemaal afgesloten, maar poreus: de stad en haar geluiden dringen er in door. Vaak moet je als wandelaar door een poort of een andere doorgang, als een overgang van de drukke stad naar de luwteplek.

(Al dan niet religieuze) symbolen, natuurelementen of erfgoed brengen betekenis bij, blijkt uit een andere luwteplek "Het rustpunt". Dat is de schitterende binnentuin van de karmelieten in Gent. Ook contrast is van belang, bijvoorbeeld in de gebruikte materialen. In een park stap je over zandpaden, dat geeft een andere beleving dan op kasseien of stoepstenen wandelen.

Daarnaast kun je van een luwteplek in je eentje genieten, maar soms ook collectief. En liefst is zo’n plek ook neutraal, zonder al te nadrukkelijke aanwezigheid van religie, commercie of inkijk.

(lees voort onder de foto)

Lig eens op je rug in de stad

"Op onze wandelingen namen we een caféstoel mee op onze rug, om uit te vissen waar we zouden gaan zitten in de ruimte", lacht Geert Peymen. Die het ook belangrijk vindt om af en toe eens te gaan liggen in de stad. "Dat geeft pas een ander perspectief!"

Het onderzoek en gelijknamige boek "De luwteplek" is een handig instrument voor beleidsmakers en organisaties, maar ook voor burgers.

Nu de stedelijke verdichting ons voor nieuwe uitdagingen stelt, vinden de onderzoekers, is het nog belangrijker om een stad op mensenmaat te ontwikkelen waar ruimte blijft voor stilte, rust en verstilling. Idealiter komt er zelfs een netwerk van verstillende plekken in de stad, verbonden door trage wegen en paden. "Vergelijk het met de fit-o-meter, indertijd", besluit Geert Peymen.

Meest gelezen