Zeven op de tien Vlaamse jongeren hebben last van oorsuizingen

Na een bezoek aan een concert of een club hebben 7 op de 10 jongeren tussen de 18 en 30 jaar al last gehad van gefluit, gesuis, getuut of gezoem in de oren. Bij 1 op de 20 is die zogenoemde tinnitus zelfs chronisch. Dat is vooral het gevolg van luide muziek, schrijven de Mediahuis-kranten op gezag van een studie van de Universiteit Gent bij 517 jongeren tussen 18 en 30 jaar.
All rights reserved to Matthias Engels

Doctoranda Sofie Degeest onderwierp de deelnemers ook aan een gehoortest. Uit die test bleek dat 15 procent van de ­jongeren schade had opgelopen. "Elke haarcel geeft een bepaalde frequentie van het geluid door aan de hersenen", zegt audiologe Hannah Keppler, promotor van het onderzoek. "Als die haarcellen beschadigd raken, proberen de hersenen dat te compenseren door extra geluid waar te nemen: de oorsuizingen."

Keppler vindt de resultaten verontrustend omdat oorsuizingen normaal eerder voorkomen bij mensen boven de 40 jaar. Ze pleit ervoor om jongeren nog bewuster te maken van het risico van het zich blootstellen aan lawaai. "Klachten aan het gehoor kunnen al optreden als je acht uur lang wordt blootgesteld aan tachtig decibel", zegt Keppler. "Bij elke toename van drie decibel halveert de duur."

De onderzoekers roepen jongeren dan ook op om op concerten en feestjes altijd oordoppen te gebruiken, bij voorkeur op maat gemaakte. Die zorgen voor voldoende bescherming, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van wat u hoort. 

Meest gelezen