"Bijna had Angela Merkel de Duitse grenzen opnieuw gesloten"

Goed een week na haar intussen wereldberoemde "Wir schaffen das" zou de Duitse bondskanselier Angela Merkel in september 2015 al sterk overwogen hebben om de Duitse grenzen voor asielzoekers opnieuw te sluiten. Dat schrijft een Duitse onderzoeksjournalist in een nieuw boek. Alle voorbereidingen waren getroffen, maar twijfels over de juridische houdbaarheid en de angst voor dramatische beelden zouden de Duitse regering uiteindelijk hebben doen afzien van die beslissing.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

31 augustus 2015. Midden in de asielcrisis die Europa treft, zegt de Duitse bondskanselier dat haar land bereid is om de vele oorlogsvluchtelingen op te vangen: "Wir schaffen das". Maar binnen de Duitse bondsregering wordt al in de daaropvolgende maand september wel degelijk gespeeld met het idee om de grenzen opnieuw te sluiten.

Dat moet blijken uit onderzoek van de Duitse journalist Robin Alexander die een boek schreef over de vluchtelingenpolitiek van Merkel. Het boek "Die Getriebenen – Merkels Flüchtlingspolitik. Report aus dem Inneren der Macht" verschijnt op 13 maart, maar de Duitse krant Welt am Sonntag kon al een proefdruk lezen.

Telefoonconferentie met toppolitici

Zo zou bondskanselier Merkel op 12 september 2015 om 17.30 uur een telefoonconferentie hebben gehouden met enkele belangrijke politici uit haar coalitie, onder anderen de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. Tijdens dat gesprek zouden de toppolitici overeengekomen zijn om grenscontroles op te voeren en vluchtelingen in de grensstreek uit te wijzen.

Er was zelfs al een richtlijn naar de federale politie gestuurd, extra agenten waren naar de grensstreek gebracht en er stonden bussen klaar om de asielzoekers weg te voeren, zo schrijft onderzoeksjournalist Robin Alexander. 

Geen garanties

Een dag na het politieke akkoord begon de concrete operationele planning ervan. En toen zou de administratie van Binnenlandse Zaken zich bedenkingen hebben gemaakt. Minister de Mazière belde daarop met bondskanselier Merkel.

Zij wilde garanties, staat er te lezen bij Die Welt: de maatregel moest juridisch kunnen standhouden en beelden van asielzoekers die hardhandig worden aangepakt door de Duitse autoriteiten waren uit den boze.

Na verder onderzoek bleek dat die garanties niet konden worden gegeven, waarop noch Merkel noch de Mazière de grenzen nog wilden sluiten. De oorspronkelijke richtlijn voor de politie werd plotsklaps herschreven: grenscontroles ja, maar asielzoekers worden binnengelaten.

Merkel sloeg eerder al mea culpa

De onthullingen in het nieuwe boek doen in elk geval enigszins een ander licht schijnen op het vluchtelingenbeleid van Angela Merkel. Zelf gaf de Duitse bondskanselier vorig jaar al toe dat ze fouten heeft gemaakt in haar asielpolitiek, na de verkiezingsnederlaag van haar partij in Berlijn.

"Als ik kon, zou ik de klok vele, vele jaren terugdraaien om me met de hele regering en alle andere leidinggevenden beter voor te bereiden op de situatie waarin we in september 2015 zijn terechtgekomen", klonk het toen.

Meest gelezen