"De volgende uren komen we met een initiatief voor een respectvolle uitgang voor Fillon"

Binnen de volgende uren komen enkele belangrijke leden van Les Républicains met een initiatief om presidentskandidaat François Fillon op een respectvolle manier naar de uitgang te begeleiden. Dat heeft Christian Estrosi, regiovoorzitter van Provence-Alpes-Côte d'Azur, laten verstaan op BFMTV. Estrosi - een vertrouweling van oud-president Nicolas Sarkozy - suggereert dat Alain Juppé de fakkel van Fillon zal overnemen.

"Na vijf jaar socialisme waren wij bijna zeker van de wissel van de macht. Vandaag glipt die wissel uit onze handen", schetst Estrosi de situatie. Een duidelijke verwijzinging naar de peilingen die slecht uitvallen voor François Fillon. "We moeten de voorwaarden creëren voor een oplossing waarbij we iedereen samenbrengen. Dat moet leiden tot de overwinning voor onze politieke familie."

De komende uren komt Estrosi naar eigen zeggen met een initiatief dat respectvol is voor François Fillon en dat tegelijk moet leiden tot de overwinning voor Les Républicains. Lees: Fillon moet naar de uitgang begeleid worden.

"De situatie waarin François Fillon momenteel is - als dat nu gerechtvaardigd is of niet - laat niet meer toe om een meerderheid van de Fransen achter ons te scharen. Ik weiger om onze militanten naar een collectieve zelfmoord te brengen", aldus Estrosi

Het initiatief zou alvast ook gesteund worden door Valérie Pécresse en Xavier Bertrand. Niet meteen lichtgewichten binnen Les Républicains (LR). "We gaan samen met LR-verkozenen een verklaring doen die de weg zal aantonen die we moeten volgen." Die weg is allicht Alain Juppé, al wilde Estrosi dat niet met zoveel woorden gezegd hebben.

"Steunmanifestatie is een vergissing"

De timing van de uitspraak is opmerkelijk. Estrosi zat in de studio van BFMTV op nauwelijks 2 uur voor de start van de manifestatie ter ondersteuning van Fillon aan de Eiffeltoren in Parijs. Het lijkt er zo steeds meer op dat die manifestatie eerder een eervol afscheid gaat worden voor Fillon.

Estrosi is in elk geval niet te vinden voor die manifestatie. "Dat is een vergissing", laat hij optekenen. "In een presidentiële campagne manifesteren we niet tegen onze instellingen (lees: het gerecht, nvdr). Ik heb aan François Fillon gevraagd om de manifestatie te annuleren."

"Sarkozy heeft met Juppé gebeld"

Intussen laten bronnen binnen Les Républicains ook weten dat voormalig president Nicolas Sarkozy gisteravond heeft gebeld met Alain Juppé over de situatie rond Fillon. Het is algemeen geweten dat Sarkozy niet meteen warm loopt voor een kandidatuur van Juppé en toch eerder zijn voormalige premier Fillon steunt.

Dat enkele vooraanstaande Sarkozisten met een "initiatief" komen én dat Sarkozy met Juppé kennelijk heeft overlegd, voedt in Frankrijk de geruchtenmolen steeds meer dat Juppé wel degelijk naar voren zal worden geschoven ter vervanging van Fillon. Al blijft dat op dit moment uiteraard nog koffiedik kijken.

Meest gelezen