Annie Lennox: "Trumps "kleedkamerpraat" sterkt ons in de strijd voor vrouwenrechten"

Onder anderen Annie Lennox, Billy Bragg, Beth Orton, Bianca Jagger en de Londense burgemeester Sadiq Khan zijn opgestapt in een mars voor vrouwenrechten in de Britse hoofdstad, meldt The Guardian. "De verkiezing van Donald Trump en zijn vrouwonvriendelijke uitlatingen sterken ons in de strijd voor vrouwenrechten", fulmineerde Annie Lennox tijdens de vrouwenmars naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op woensdag 8 maart.
AP2011

Duizenden mensen hebben vanmiddag in Londen deelgenomen aan de vrouwenmars "March4Women" in de Britse hoofdstad. Bij de deelnemers onder anderen Annie Lennox, Billy Brag, Beth Orton, Bianca Jagger en de Londense burgemeester Sadiq Khan.

Annie Lennox van de band Eurythmics verwees onder meer naar de "kleedkamerpraat" van de Amerikaanse president Donald Trump als grote motivatie om nu meer dan ooit te ijveren voor vrouwenrechten.

Trump kwam in oktober vorig jaar onder vuur te liggen voor verschillende vrouwonvriendelijke uitspraken. Er doken opnames op van Trump waarbij hij het had over "grabbing women by the pussy". De toenmalige presidentskandidaat deed dat af als opschepperij en "locker room talk".

"Ik zou dat nooit in de praktijk brengen", klonk het toen in volle verkiezingsstrijd. Toch waren er enkele vrouwen die met bekentenissen in de media kwamen over de handtastelijkheden van Trump.

"Triest,in honderd jaar tijd nauwelijks verandering"

Een andere opgemerkte deelneemster aan de mars voor vrouwenrechten in Londen was dokter Helen Pankhurst. Zij is de achterkleindochter van Emmeline Pankhurst, die in 1903 samen met haar dochter Christabel aan de wieg stond van de Suffragettebeweging, de eerste vereniging die opkwam voor vrouwenrechten in het VK.

"Mocht mijn overgrootmoeder geconfronteerd worden met de uitspraken van Donald Trump over vrouwen, zou ze zeggen dat er in honderd jaar tijd niets veranderd is. De Amerikaanse president is het voorbeeld van de door mannen gedomineerde maatschappij", aldus Helen Pankhurst.

"Mijn overgrootmoeder zou droef zijn, net als wij allemaal", besluit Pankhurst.

Meest gelezen