Eerste label voor "vals nieuws" duikt in de VS op Facebook op

In de VS is bij een nieuwsverhaal op Facebook voor het eerst een label opgedoken dat waarschuwt voor "vals nieuws". Dat is een gevolg van het voornemen van de sociaalnetwerksite om de waarachtigheid van nieuwsverhalen die erop circuleren beter te controleren. Ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn factcheckers aan het werk.

Een gevarendriehoek met daarin een uitroepteken en de vermelding "disputed" ("betwist"): dat label is dit weekend verschenen bij een nieuwsverhaal van The Seattle Tribune dat stelde dat het onbeveiligde telefoontoestel van de Amerikaanse president Donald Trump verantwoordelijk is voor de informatielekken in het Witte Huis, zo meldt Gizmodo.

Hoewel The Seattle Tribune zelf aangeeft dat het een puur satirische website is, brengt Facebook met het label een belofte in de praktijk die het na de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar had gedaan. De sociaalnetwerksite kreeg toen veel kritiek omdat het "valse nieuwsberichten" ongehinderd had laten circuleren en de uitslag van die verkiezingen zo mogelijk had beïnvloed.

Facebookbaas Mark Zuckerberg verklaarde toen dat hij maatregelen zou nemen om de verspreiding van zo'n "vals nieuws" tegen te gaan. Wie vermoedt dat een nieuwsbericht op Facebook onjuist is, kan dat sinds kort signaleren. Derde partijen controleren die berichten vervolgens. Als zij tot dezelfde conclusie komen, dan krijgt het bericht het label "disputed". In het geval van het bericht van The Seattle Tribune zijn het snopes.com en PoliticFact die het bericht als dusdanig hebben bestempeld.

Europa

Ook in Europa zijn sinds kort factcheckers aan het werk en dit in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Dat zijn niet toevallig landen waar dit jaar belangrijke presidents- of parlementsverkiezingen plaatsvinden.

In Nederland zijn het de website nu.nl en Nieuwscheckers die berichten op Facebook op hun waarheidsgehalte controleren. Andere media zoals de NRC weigeren dat. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch stelt dat zijn krant voor zichzelf "vals nieuws" bestrijdt en zich niet voor de kar van Facebook wil laten spannen.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Journalisten plaatst vraagtekens bij de werkwijze van Facebook. Algemeen secretaris Thomas Bruning meent dat Facebook "vals nieuws" zelf moet aanpakken en die taak niet aan derde partijen moet overlaten.

Meest gelezen