Erdogan: "Annulaties meetings vergelijkbaar met nazipraktijken"

De Turkse president Erdogan noemt de annulaties van Turkse politieke meetings in Duitsland nazipraktijken. Op 16 april houdt Turkije een referendum over de invoering van een presidentieel systeem. Erdogan zou daardoor nog meer macht krijgen.

De partij van Erdogan probeert ook de Turken in het buitenland te mobiliseren, maart Duitsland en ook Nederland hebben zulke politieke meetings al verboden. "Het verbieden van die bijeenkomsten is niet anders dan de praktijken tijdens de naziperiode in Duitsland. Ik dacht dat Duitsland al lang had afgezien (van die praktijken). We hebben ons vergist." 

De Oostenrijkse bondskanselier roept zelfs op tot een Europees verbod op zulke bijeenkomsten. Bij ons is ook de N-VA voorstander van zo'n verbod. "Het is een klassieke aanpak van Turkije om landen die zich een beetje verzetten onder druk te zetten. Hoe meer landen een gemeenschappelijk standpunt innemen, hoe moeilijker het wordt voor Ankara om dat te negeren." 

In Nederland hebben ze er desnoods een diplomatieke rel voor over. "Uiteindelijk gaat het erover dat je opkomt voor de waarden van dit land", zei vicepremier Lodewijk Asscher (Pvda). 

Asscher wil opkomen voor de vrijheid van de Nederlanders met een Turkse achtergrond om een eigen leven te leiden. "Als je kijkt naar democratie en vrijheid van meningsuiting, denk ik dat Turkije nog wel wat kan leren van Nederland. Het gaat nu puur over de vraag, of de minister van een ander land in Nederland campagne moet komen voeren over dat referendum. Dat vinden wij niet gewenst." 

Meest gelezen