Fillon draait rond de hete brij over eigen politieke toekomst

In Parijs heeft de Franse presidentskandidaat François Fillon zijn achterban toegesproken tijdens een solidariteitsmanifestatie. Daarbij hamerde hij vooral op het belang van zijn politieke project. Nooit zei hij dat hij de handdoek in de ring zou gooien, maar evenmin stelde hij expliciet dat hij in de race om het Elysée blijft.
AFP or licensors

"Ze denken dat ik alleen sta, ze willen dat ik alleen sta, maar zijn we alleen?" Met die gevleugelde woorden stak Fillon even over 15.30 uur van wal in een toespraak voor zijn aanhangers die op Trocadéro in Parijs verzamelen hadden geblazen voor een solidariteitsmanifestatie.

(lees voort onder de video)

Wat volgde was een toespraak van een klein half uur waarin hij zich bij zijn toehoorders verontschuldigde. "Ik moet jullie mijn excuses aanbieden", zei hij. "Ik besef heel goed mijn aandeel in deze beproeving. Ondanks alle verraad, de agenda van het gerecht en de lastercampagne is het mijn schuld dat het politieke project dat ik draag, waarin ik geloof en waarin jullie geloven op deze obstakels botst." Zo gaf hij onder meer toe dat hij een fout heeft gemaakt door zijn echtgenote Penelope in dienst te nemen.

Opvallend: hoewel hij nooit suggereerde dat hij de handdoek als presidentskandidaat voor Les Républicains in de ring zou gooien, stelde hij evenmin expliciet dat hij in de race om het Elysée zal blijven.

Wel sneerde hij uitgebreid naar al zijn tegenstanders. Zo moesten onder meer de huidige Franse president François Hollande van de PS en de presidentskandidaten Marine Le Pen en Emmanuel Macron het ontgelden. Maar ook voor zijn talloze partijgenoten die hem de voorbije dagen en weken de rug hebben toegekeerd, had hij geen goed woord over. "De verantwoordelijkheid van zij die het vlot verlaten, is immens. De mijne ook."

"Mijn geweten is zuiver", zei hij nog. "Aan de verkozenen van mijn kamp zeg ik: ook jullie moeten jullie geweten onderzoeken." Daarmee refereerde hij mogelijk aan een bijeenkomst die enkele kopstukken van zijn partij morgen plannen om over zijn toekomst te beslissen.

Meest gelezen