Fillon, Trump, Clinton en een peperdure duif: dit nieuws mocht u dit weekend niet missen

De Franse politiek en een nieuwe uithaal van de Amerikaanse president Donald Trump hebben het nieuws de voorbije 48 uur gedomineerd. Deze en 6 andere nieuwsfeiten mocht u dit weekend niet missen.

1. Het politieke lot van François Fillon

Blijft François Fillon aan als presidentskandidaat voor Les Républicains in Frankrijk of moet hij opstappen? Die vraag beheerste de Franse politiek dit weekend als nooit tevoren. Terwijl de steun binnen zijn eigen partij zienderogen afbrokkelde, bleef de jarige politicus zich strijdvaardig tonen. In een toespraak voor zijn achterban zondagmiddag stelde hij evenwel nooit expliciet dat hij in de race om het Elysée blijft. Dat deed hij zondagavond uiteindelijk wel in een nieuwsuitzending van France 2. Maandag beslist de partijtop over zijn lot.

2. Trump beschuldigt Obama van afluisterpraktijken

In een reeks tweets uit de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag een zware beschuldiging aan het adres van Barack Obama: zijn voorganger zou de opdracht hebben gegeven hem in de Trump Tower af te luisteren tijdens de kiescampagne. Trump noemde Obama daarbij "een slechte (of zieke) gast" en trok de parallel met het Watergateschandaal in de jaren 70. Via een woordvoerder ontkende Obama de beschuldiging met klem. Zondag vroeg Trump het Amerikaanse Congres de zaak te onderzoeken.

3. Hillary Clinton belichaamt ironie

Een foto van Hillary Clinton op het vliegtuig haalde zaterdag de wereldpers. Het kiekje toont de voormalige Democratische presidentskandidaat terwijl ze een krantenkop leest die verwijst naar het feit dat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een privaat e-mailaccount gebruikte voor officiële communicatie toen hij nog gouverneur van Indiana was. Zelf kreeg Clinton het tijdens de kiescampagne uit Republikeinse hoek hard te verduren omdat zij eveneens een privaat e-mailaccount voor staatszaken gebruikte toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was.

4. Belgische duif gaat voor 360.000 euro onder de hamer

De duurste duif ter wereld is sinds dit weekend een Belgisch exemplaar uit Wevelgem. Op een onlineveiling is het dier zaterdag voor liefst 360.000 euro onder de hamer gegaan. Het gaat dan ook om een van de beste langeafstandsvliegers van het moment. Het winnende bod kwam uit Zuid-Afrika.

5. Facebook voert label voor "vals nieuws" in

In de VS is bij een nieuwsverhaal op Facebook dit weekend voor het eerst een label opgedoken dat waarschuwt voor "vals nieuws". Dat is een gevolg van het voornemen van de sociaalnetwerksite om de waarachtigheid van nieuwsverhalen die erop circuleren beter te controleren. Ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn factcheckers aan het werk.

6. KV Mechelen houdt kansen op Play-off I gaaf

In het voetbal mag KV Mechelen nog altijd dromen van een eerste deelname aan Play-off I. Tegen Anderlecht gaf de ploeg zaterdag een 2-0-voorsprong uit handen, maar Tim Matthys deed Malinwa ontploffen in het slot. "Het zou pijnlijk zijn om nu nog uit de top 6 te tuimelen", zei voorzitter Johan Timmermans achteraf.

7. Premier van China belooft blauwe lucht

De Chinese overheid gaat de strijd tegen luchtvervuiling optrekken. "We zullen onze lucht opnieuw blauw maken", beloofde premier Li Keqiang zondag op het jaarlijkse Volkscongres van het Chinese parlement. De uitspraak toont aan dat Peking steeds ernstiger rekening houdt met het ongenoegen onder de bevolking over de luchtvervuiling. De Chinese premier waarschuwde voor de 3.000 verzamelde parlementsleden tegelijk voor politieke en economische onrust in China en de rest van de wereld.

8. Düsseldorf eert Marcel Broodthaers met retrospectieve

Naar aanleiding van de 40e verjaardag van zijn overlijden, eert het museum Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf Marcel Broodthaers met een overzichtstentoonstelling. Tot midden juni krijgen de bezoekers er een overzicht van het indrukwekkende oeuvre van de Belgische kunstenaar die bij het brede publiek vooral bekend is van het kunstwerk "De mosselpot".

Meest gelezen