François Fillon blijft kandidaat voor het presidentschap in Frankrijk

In Frankrijk blijft de conservatief François Fillon kandidaat voor het presidentschap. Hij voelt zich gesterkt door de grote manifestatie van zijn aanhangers vandaag in Parijs. Dat heeft Fillon gezegd op de Franse tv-zender France 2.

Een thriller in de Franse politiek zondagavond. Fillon had toegestemd in een exclusief interview op France 2 en veel analisten hadden verwacht dat hij daar de handdoek in de ring zou gooien na de schandalen waarin hij en zijn familie betrokken waren.

Niets van dat. Fillon kwam er vertellen dat hij zich gesterkt voelt door de aanwezigheid van "200.000 aanhangers" zondag die hij in slecht weer in Parijs bijeen gekregen heeft. Er zijn twijfels over dat hoge aantal, maar er was wel veel volk en veel sfeer.

Daaruit leek Fillon vanavond moed te putten. Hij ziet geen reden om zich terug te trekken als presidentskandidaat voor de conservatieve partij Les Républicains, niet als er zoveel volk op straat komt en ook omdat hij eind vorig jaar de voorverkiezingen bij de conservatieve partij LR gewonnen heeft.

Het is niet de partij, maar het zijn de kiezers en de burgers die beslissen, zei Fillon, die zeker niet aangeslagen leek.

(lees verder onder de video)

Broederstrijd bij de conservatieven

Maandagavond komt de top van de conservatieve LR bij elkaar om zich te beraden over de toestand. Vanavond gaf een strijdvaardige Fillon zijn partijgenoten alleszins een schot voor de boeg. "Elke andere kandidaat betekent de mislukking van de partij", zei hij.

Daarmee lijkt Fillon bij voorbaat al het vuur te openen op wie zich binnen de LR geroepen zou voelen om zich als alternatieve kandidaat op te werpen. Het is ook duidelijk dat Fillon zich dan wellicht niet achter die kandidaat zal scharen.

Daarmee zet Fillon zijn partij voor het blok: het is of zich achter hem scharen of een machtsstrijd binnen de LR riskeren en dat betekent zo goed als zeker het verliezen van het presidentschap. Een pokerspel dus.

Hoe dan ook: Alain Juppé, de tweede bij de voorverkiezingen bij de LR die door sommigen getipt wordt als een vervanger voor Fillon, geeft maandagochtend om half elf in Bordeaux een persconferentie. Daar zal veel van afhangen.

Meest gelezen