Iraakse leger trekt het centrum van de stad Mosul binnen

Het Iraakse leger en geallieerde milities zijn binnengedrongen tot in het centrum van de Mosul, de op één na grootste stad van het land. De troepen zijn opgerukt tot enkele honderden meter van regeringsgebouwen en staan ook dicht bij de grote moskee, waar terreurgroep IS in 2014 het nieuwe "kalifaat" heeft uitgeroepen.

Begin dit jaar werd de terreurgroep IS verdreven uit dat deel van Mosul dat op de oostelijke oever van de rivier de Tigris ligt. De voorbije weken heeft het Iraakse leger gesteund door sjiitische en soennitische milities en Iraaks-Koerdische troepen het zuiden en het zuidwesten van de oude stad van Mosul, op de westelijke oever van de Tigris, heroverd.

De Iraakse troepen rukken nu vanuit het zuidwesten steeds verder op in het centrum van de stad. De voorbije dagen werd die opmars vertraagd door het slechte weer, maar nu is er opnieuw Amerikaanse luchtsteun en staan de Iraakse troepen op enkele honderden meter van de belangrijkste regeringsgebouwen van Mosul.

In die buurt ligt ook de grote moskee, een belangrijke plaats, want hier heeft Umar al-Baghdadi, de leider van de terreurgroep IS, zich in de zomer van 2014 uitgeroepen tot "kalief" van het nieuwe islamitische rijk.

Als de troepen de oude regeringsgebouwen kunnen innemen, is dat niet alleen een belangrijke symbolische overwinning om het gezag in Mosul te herstellen, maar zal het de Iraakse soldaten ook verder helpen om de IS-militanten te bekampen in het nabije oude stadscentrum.

Als de troepen IS volledig kunnen verdrijven uit Mosul - en dat lijkt slechts een kwestie van tijd te zullen zijn - dan zal dat een bijzonder grote nederlaag zijn voor het zelf uitgeroepen kalifaat van IS, zeker voor het Iraakse deel.

Intussen hebben ruim 45.000 inwoners hun huizen in westelijk Mosul moeten verlaten om te ontkomen aan de gevechten tussen het regeringsleger en IS. Dat meldt de internationale vluchtelingenorganisatie. Zij kunnen onderdak vinden in de nabijgelegen vluchtelingenkampen. Volgens de vluchtelingen is er geen voedsel meer in de stad.

Meest gelezen