Japanse keizer Akihito op diplomatiek bezoek in Thailand

Thailand heeft de rode loper uitgerold voor de Japanse keizer Akihito. Die komt daar de banden tussen beide landen versterken en heeft eerder ook Vietnam bezocht. De keizer heeft enkel een symboolwaarde, maar het bezoek past in de Japans-Chinese invloedsstrijd in Zuidoost-Azië.
Keizer Akihito en keizerin Michiko bij de Thaise koning Mahavajiralongkorn

Akihito heeft vanochtend in het koninklijk paleis in de Thaise hoofdstad Bangkok bloemen neergelegd ter ere van de vorig jaar overleden Thaise koning Bhumibol Adulyadej. Dat is niet enkel protocol, want beide staatshoofden waren sinds de jaren 60 persoonlijke vrienden.

Nadien werden de Japanse keizer en zijn vrouw Michiko ook ontvangen door de nieuwe Thaise koning Mahavajiralongkorn, de zoon van Bhumibol. Die heeft in december de troon bestegen.

De Japanse keizer heeft geen politieke invloed en is enkel het symbool van de eenheid van zijn land, maar toch heeft het bezoek een diplomatieke ondertoon. Zo zet de Japanse regering van premier Shinzo Abe graag de keizer in om de banden met de landen in Zuidoost-Azië te versterken. Japan wil op die manier de invloed van China tegengaan.

Sinds de staatsgreep van 2014 heeft het militair-burgerlijke regime in Thailand de banden met China aangehaald. Japan wil daar nu wat tegenover stellen.

Eerder heeft Akihito ook Vietnam bezocht en ook dat bezoek past in de Japanse strategie om de invloed in de regio te verstevigen. Nu het Amerika van de nieuwe president Donald Trump onberekenbaar lijkt, bouwt Japan samen met Australië een eigen as van invloed uit, vooral dan met de Filipijnen, Vietnam en Indonesië. 

Meest gelezen