N-VA wil verbod op campagnes van Turkse politici in ons land

De N-VA wil "paal en perk" stellen aan meetings van Turkse politici in ons land. Dat zegt N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover aan VRT Nieuws. Hij gaat daarmee in op een vraag van de Oostenrijkse bondskanselier. Die wil dat alle Europese landen een verbod op Turkse verkiezingsmeetings uitvaardigen.

Onder meer in Oostenrijk, Duitsland en Nederland is al enige tijd ophef omdat Turkse politici er stemmen willen komen ronselen. Volgende maand is er namelijk in Turkije een referendum over een grondwetswijziging die president Erdogan haast absolute macht moet geven.

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern pleit daarom voor een verbod op verkiezingscampagnes van Turkse politici in heel de Europese Unie. En hij krijgt alvast bijval van de Belgische regeringspartij N-VA. "Het idee van de Oostenrijkse kanselier verdient alle steun", zegt Peter De Roover.

"Het is een klassieke aanpak van Turkije om landen die zich een beetje verzetten onder druk te zetten. Hoe meer landen een gemeenschappelijk standpunt innemen, hoe moeilijker het wordt voor Ankara om dat te negeren."

"Meetings worden gebruikt om tegenstellingen hier op te jutten"

In ons land zijn er in het verleden al politieke meetings geweest van de partij van Erdogan. Volgens de N-VA-fractieleider worden bij dergelijke meetings "de Turkse verkiezingen gebruikt om hier tegenstellingen bij de bevolking op te jutten". "Daar moeten we paal en perk aan stellen", aldus Peter De Roover.

"In het verleden is het al gebleken dat daar spanningen uit voortvloeien, zoals in de straten van Beringen of Genk. Dat zet mensen tegen mekaar op, op basis van een verkiezingscampagne waar wij eigenlijk in dit land niets mee te maken hebben."

Meest gelezen