Oscarfiasco: "Het was als de ramp met de Hindenburg"

De producer Michael De Luca heeft getuigd over hoe het fout is kunnen lopen bij de toekenning van de Oscar voor beste film voor "Moonlight". "Het was als de ramp met de Hindenburg. Ik hoorde letterlijk: "Mijn God, hij heeft de verkeerde enveloppe gekregen." Daarna verliep alles in slow motion", zegt De Luca in een interview met radiozender KCRW.

De blunder van formaat tijdens het gala van de Academy Awards vorige week zondag blijft de gemoederen beroeren. Een van de producers van de show, Michael De Luca, heeft nu getuigd op de Amerikaanse radiozender KCRW.

De Luca vergelijkt het Oscardrama waarbij "La La Land" verkeerdelijk werd uitgeroepen tot beste film met de ramp met de zeppelin Hindenburg. De Hindenburg stortte in 1937 neer in de buurt van New York.

Bij de ramp met de Hindenburg kwamen van de 97 mensen aan boord 35 mensen om het leven. Toen het luchtschip vuur vatte, sprongen verschillende mensen overboord. Het schouwspel speelde zich af voor de ogen van duizenden mensen die de vlucht van de zeppelin kwamen bekijken.

De ramp was een van de meest gemediatiseerde gebeurtenissen uit het interbellum in de VS. Het verslag van radioverslaggever Herbert Morrison werd in heel Amerika uitgezonden en de beelden van de ramp werden vertoond in de nieuwsuitzendingen in de bioscopen.

2017 Invision

"En toen ging alles in slow motion"

Toen Warren Beatty en Faye Dunaway op het podium van het Oscargala verschenen om de Oscar voor beste film uit te reiken, liep het grondig mis. Beatty had de verkeerde enveloppe gekregen en riep "La La Land" uit tot winnaar. Na enige verwarring werd "Moonlight" alsnog gelauwerd.

"Het was als de ramp met de Hindenburg. Ik hoorde mijn collega-producer Jennifer Todd letterlijk: "Mijn God, hij heeft de verkeerde enveloppe gekregen." Daarna verliep alles in slow motion", aldus De Luca.

De Luca verwittigde presentator Jimmy Kimmel onmiddellijk en brachten hem op de hoogte. Kimmel maakte zich op om samen met Matt Damon de show af te sluiten, maar moest nu ingrijpen.

"We wisten al snel wat er misgelopen was. Warren Beatty had de enveloppe van Emma Stone als beste actrice gekregen in plaats van de enveloppe van "Moonlight" als beste film. Het was totale chaos in de coulissen en iedereen was geschokt. Ook de bazen van de Academy trokken wit weg", besluit De Luca.

2017 Invision

Meest gelezen