Ouders kamperen al vijf dagen in KTA Horteco in Vilvoorde

Sinds woensdag kamperen ouders op het schooldomein van KTA Horteco in Vilvoorde om hun kind in te schrijven in het eerste middelbaar. Dat meldt Wietse Coolen, directeur van het KTA Horteco. De school richt voor het eerst de studierichting 1B Land- en tuinbouw in en heeft daarvoor maar twaalf plaatsen beschikbaar. Zelfs ouders die nu al weten dat ze op de wachtlijst komen, staan al vier dagen in de rij. De school zorgde voor onderdak, sanitair, internettoegang en een kampvuur.

Op maandag 6 maart starten de inschrijvingen voor het eerste middelbaar. KTA Horteco richt vanaf volgend schooljaar de studierichting 1B Land- en tuinbouw in nadat verschillende ouders, scholen en CLB's daar de voorbije jaren om gevraagd hadden. De school kan voor de nieuwe richting maar één klas inrichten en er zijn ook maar 12 plaatsen in de klas, opdat de leerlingen de aandacht kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Vanaf woensdag verschenen de eerste ouders op het schooldomein, omdat ze absoluut een plaats wilden en verschillende voorrangsregels ervoor zorgen dat er voor één leerlingengroep maar drie plaatsen zijn. De wachtende ouders vinden die regeling niet fair en hebben mails gestuurd naar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om de situatie aan te kaarten.

"Wij zouden het ook graag anders zien", zegt directeur Wietse Coolen. "We moeten de regelgeving volgen, en die bepaalt dat alle Vilvoordse secundaire scholen dezelfde voorrangsregels moet volgen. Maar onze leerlingen komen van 179 gemeenten in Vlaanderen, omdat we specifieke richtingen aanbieden. Het gaat dus om een ander leerlingenprofiel dan in de overige Vilvoordse scholen. Het is dan ook spijtig dat we veel ouders moeten teleurstellen en we zullen dit aankaarten op een hoger niveau."

Meest gelezen