Penelope Fillon doorbreekt de stilte: "François moet doorgaan tot het einde"

Voor het eerst sinds het uitbreken van het schandaal rond haar zogenoemde fictieve jobs, heeft Penelope Fillon gesproken "om een einde te maken aan de zotte geruchten". De vrouw van de Franse presidentskandidaat François Fillon zegt dat ze wél gewerkt heeft als parlementair assistent en dat ze de bewijzen daarvoor heeft afgegeven aan de speurders. "Het zijn moeilijke tijden", geeft Penelope nog toe. "Maar ik heb mijn man gezegd dat hij moet doorgaan tot het einde."

Het Franse blad Le Journal du Dimanche ontmoette Penelope Fillon gisterenmiddag op het kabinet van haar advocaat. De journalist die het interview afnam, schetst de omstandigheden van de ontmoeting. "Mevrouw Fillon zit alleen rond een grote tafel en praat erg stil. Ze voelt zich enkel op haar gemak bij haar naasten. Haar gsm ligt niet binnen handbereik. Ze gebruikt die enkel om met haar kinderen of enkele vrienden te bellen, want Frans spreken aan de telefoon is moeilijk (Penelope Fillon is van Britse afkomst, nvdr.). Op voorhand waarschuwt ze ons dat ze niet veel praat."

In het interview stelt mevrouw Fillon dat ze wel degelijk gewerkt heeft als parlementair assistent. "Ik had verschillende taken. Ik hielp mijn man met zijn taak als verkozene des volks. Hij had iemand nodig. Als ik het niet was geweest, had hij iemand anders betaald. Dus daarom hadden we besloten dat ik die taak ging doen." Penelope laat ook weten dat ze heel wat documenten heeft afgegeven om dat te bewijzen. "Toch voor de periode 2012-2013. Maar wie bewaart documenten van tien jaar geleden of ouder?"

Penelope Fillon verklaart ook dat ze heel goed begreep wat ze deed toen ze de arbeidsovereenkomsten ondertekende. "Alles was wettelijk. Maar wat ik deed, heb ik nooit beschouwd als politiek werk."

"Dit ondergaan, getuigt van opmerkelijke moed"

Het gezin Fillon "lijdt zwaar onder het schandaal en het is moeilijk om te dragen", getuigt mevrouw Fillon. "De politiek is een verschrikkelijke wereld", zegt ze. "Maar ik heb mijn man gezegd dat hij tot het einde door moet gaan. Ik heb hem dat elke dag gezegd. Dit allemaal kunnen ondergaan, getuigt van opmerkelijke moed."

Penelope Fillon heeft naar eigen zeggen vertrouwen in het Franse gerecht. Zit er dan geen complot van politieke tegenstanders achter het hele schandaal, zoals haar man beweert? "Ik heb er geen idee van", zegt mevrouw Fillon. "Nu ik zelf word beschuldigd van allerlei dingen, ga ik niet andere mensen beschuldigen zonder dat ik daar bewijzen van heb."

Ze voegt eraan toe dat haar echtgenoot-presidentskandidaat niet aan haar heeft gevraagd om over hem te praten, en dat zij zijn toestemming niet heeft gevraagd. Ze stelt ook dat ze fier zou zijn om Fillon te vergezellen indien hij president zou worden van de Republiek.

Meest gelezen