Rusland gaat "Beauty and the Beast" onderzoeken op homopropaganda

De Russische autoriteiten gaan de nieuwe Disneyfilm "Beauty and the beast" onderzoeken op homopropaganda. In de film is een homoseksueel personage te zien, en dat is niet naar de zin van het homofobe Russische parlementslid Vitaly Milonov.
Russisch Parlementslid Vitaly Milonov (L) en Gaston uit "Belle en het Beest" (R)

In de nieuwe “Beauty and the Beast” is er voor het allereerst in een Disneyfilm een homoseksueel personage te zien (zie fragment onderaan). De film komt binnen tien dagen ook in Rusland uit, maar "propaganda" voor homoseksualiteit is daar bij wet verboden.

Notoir antihomopoliticus Milonov heeft daarom aan het Russische ministerie van Cultuur gevraagd om via een avant-première achter gesloten deuren te onderzoeken of de film niet in strijd is met de Russische wetgeving. En de druk vanwege andere politici neemt toe.

Milonov zelf vindt de scène in de film alvast "een flagrante en schaamteloze propaganda voor de zonde van perverse seksuele relaties". Hij wil dan ook dat de film verboden wordt. De bevoegde minister "bestudeert" naar eigen zeggen dat mogelijke verbod.

Parlementslid Milonov ligt aan de basis van de Russische wet die propaganda voor homoseksualiteit tegenover minderjarigen verbiedt. Eerder pleitte hij ook al voor het afsluiten van Facebook in Rusland, omdat die socialenetwerksite foto's van de regenboogvlag verspreidde, hét symbool van de homoseksuele beweging.

Disney zelf heeft nog niet gereageerd op de commotie in Rusland. Overigens, conservatieve christenen in de Verenigde Staten hebben ook al negatief gereageerd. Regisseur Bill Condon verkondigde eerder dat in de film "het eerste exclusieve gay-moment in de geschiedenis van Disney te zien zal zijn". Maar critici die de film al gezien hebben, minimaliseren dat.

Meest gelezen