Vrouw vindt verloren gewaande trouwjurk van overleden moeder in antiekzaak terug

In de VS heeft een vrouw per toeval de verloren gewaande trouwjurk en trouwfoto's van haar overleden moeder in een antiekzaak teruggevonden. Ze waren al ruim 10 jaar vermist sinds de eigenaars van een opslagruimte ze hadden geveild nadat de familie een betaling had overgeslagen.

"Ik was in shock, verdoofd en bijna verlamd. En dat is een understatement. Ik gilde het uit." Dat herinnert Jane Fine Foster zich van het moment dat ze een onwaarschijnlijke ontdekking deed toen ze vorige maand in de etalage van een antiekzaak in Grand Junction in de Amerikaanse staat Colorado keek. Tussen allerlei kopjes en schoteltjes keek haar overleden moeder haar plots recht in de ogen van op een foto in een drieluik.

Het betroffen drie foto's van haar moeder in haar trouwjurk op haar huwelijksdag bijna 70 jaar geleden. "Ik bleef met de ogen knipperen en kijken", vertelt Foster aan de lokale nieuwszender KKCO. "Kon het zijn? Natuurlijk kon het zijn, het was mijn moeder!"

Foster stormde de winkel binnen en drukte het fotokader tegen de borst. Toen de winkeleigenaars haar emoties zagen, vertelde ze hen wie de vrouw op de foto's was. Hierop volgde een nieuwe verrassing van formaat: elders in de winkel lag ook de eigenlijke trouwjurk die haar moeder droeg. Die was in een oude krant van 22 juni 1948 gewikkeld, een editie van twee dagen na het huwelijk van de ouders van Foster.

Opslagruimte

Al twaalf jaar was Foster naar de foto's en de trouwjurk op zoek. Na de dood van haar vader in 1992 verkocht haar moeder het winterverblijf van de familie in Arizona en verhuisde ze naar Grand Junction. De foto's en de jurk bracht ze samen met de andere bezittingen uit het huis in een opslagruimte in Arizona onder.

Naarmate de vrouw verouderde, begon ze een en ander te vergeten. Zo miste ze op een dag een betaling voor de opslagruimte waarna de eigenaars de inhoud veilden. Pas vier maanden later ontdekte Foster dat de foto's en de jurk waren verdwenen. Hierop begon ze een zoektocht die haar naar een pakhuis voor vintage trouwjurken in Chicago leidde. Daar liep het spoor dood.

Vier jaar geleden overleed haar moeder. Hoewel Foster zich intussen had neergelegd bij de gedachte dat ze de foto's en de jurk nooit meer zou weerzien, bleef het verlies knagen. "Het voelde als een gat in mijn ziel", zegt ze.

Hoe de foto's en de jurk in een antiekzaak honderden kilometers verderop in Grand Junction zijn beland, is niet duidelijk. Hoe dan ook heeft Foster ze na al die jaren eindelijk weer in handen. Gratis dan nog wel, want de eigenaars van de antiekzaak weigerden haar kosten aan te rekenen.

Meest gelezen