VRT-journalist Piet De Valkeneer overleden

De voormalige wetenschapsjournalist Piet De Valkeneer is op 81-jarige leeftijd overleden in woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven. De Valkeneer was bij de openbare omroep gespecialiseerd in berichtgeving over wetenschap en ruimtevaart.

Piet De Valkeneer werd geboren te Aalst op 1 november 1935. Hij studeerde voor onderwijzer in de Bisschoppelijke Normaalschool van Sint-Niklaas en studeerde daarna verder voor regent. Hij gaf eerst een jaar les, deed zijn legerdienst en volgde daarna de cursussen dictie aan het Conservatorium in Brussel waar hij mensen leerde kennen die voor de openbare omroep werkten.

Hij begon als losse medewerker, maar werd vanaf 1962 vaste medewerker. Grote bekendheid kreeg hij met het programma "Verover de aarde" (1962-1989). De onderwerpen varieerden van ruimtevaart, technologie en milieu tot medische kwesties. Andere programma's van hem waren "Horizon" en uitzendingen over de lanceringen van de Apollo-raketten.

In 1977 kreeg De Valkeneer de Glaxo-prijs voor wetenschappelijke informatie. In 1982 werd hij verkozen als laureaat van de tweejaarlijkse Smith Kline-RIT-prijs voor medische journalistiek. De afscheidsplechtigheid voor Piet De Valkeneer vindt volgende vrijdag plaats in aula Eikenveld in Winksele-Delle (Herent). Ze wordt gevolgd door de asverstrooiing op de begraafplaats van Opvelp (Bierbeek).

Meest gelezen