26.000 handtekeningen: referendum over Gents circulatieplan kan worden afgedwongen

IntelliGentmobiel heeft de nodige 26.000 handtekeningen verzameld om een referendum over het circulatieplan in Gent af te dwingen. Maar het plan tegenhouden, zal volgens de initiatiefnemers niet meer lukken.

De vraag die IntelliGentmobiel - een samenwerkingsverband tussen een aantal handelaars en vrije beroepers gesteund door oppositiepartij N-VA - wil beantwoord zien luidt: "Vindt u dat Gent en de Gentenaars beter worden van het voorliggende circulatieplan: ja of neen?". "We wijzen er expliciet op om niet naar de hoogstindividuele persoonlijke situatie te kijken, maar na te denken over de vraag of we er allemaal beter van worden", zegt Peter De Decker.

Het referendum zal het plan echter niet meer kunnen tegenhouden, zegt initiatiefnemer Eddy Vanzieleghem. "Wij moeten proberen om de mensen uitleg te geven over de voor-, maar ook de nadelen van het plan. We stellen vast dat heel veel mensen echt niet op de hoogte zijn. Er zijn veel mensen die redelijk woest zijn omdat ze vinden dat Gent in zijn karakter is aangetast."

Laatste referendum 20 jaar geleden

Het meest recente referendum in Gent dateert al van twintig jaar geleden. Groen en enkele kritische burgers haalden toen op drie maanden tijd ongeveer 22.000 handtekeningen op, er waren er maar bijna 18.000 nodig om een referendum af te dwingen. De initiatiefnemers haalden toen hun slag thuis, een ondergrondse parking aan het Belfort kwam er niet.

Eén van de trekkers uit 1997 haalde enkele jaren later net niet voldoende handtekeningen op om een referendum over districtsraden af te dwingen. Er volgde een juridische veldslag tot voor de Raad van State, het schepencollege stelde verder onder meer nog een professorencollege aan om de controle van de handtekeningen te begeleiden, maar uiteindelijk bleek de initiatiefnemer een paar honderd handtekeningen te kort te komen.